Η 14η Ιουνίου καθορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την ανάγκη για ασφαλή παράγωγα αίματος αλλά και για να τιμηθεί, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει προσφέροντας δύο πολύτιμα αγαθά χωρίς ανταμοιβή: δέκα λεπτά από το χρόνο του και 400ml αίμα από τα πέντε λίτρα που έχει.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, το Κέντρο Αίματος έχει προγραμματίσει μια σειρά από εκδηλώσεις που έχουν ως εξής:

Από την Δευτέρα 12, μέχρι και την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017, διεξάγεται εκστρατεία για την αιμοδοσία, η οποία περιλαμβάνει την προβολή διαφωτιστικού υλικού και τη διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων. Το ίδιο διάστημα διεξάγεται επίσης σημαντικός αριθμός αιμοδοσιών με αποκορύφωμα μεγάλη αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017, με πρωτοβουλία του οργανισμού Reaction, Youth for the Prevention Ltd. 

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα διεξαχθεί μεγάλη εκδήλωση προς τιμή των αιμοδοτών.

Η φετινή διαφωτιστική εκστρατεία και σειρά εκδηλώσεων έχουν δύο ξεκάθαρους και αντικειμενικούς στόχους:

• Την έκφραση ενός «ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ» σε όλους τους αιμοδότες που καθημερινά σώζουν ζωές μέσω της προσφοράς τους.

• Τη διαφώτιση για την αιμοδοσία και την ενθάρρυνση περισσότερων ανθρώπων, κυρίως των νέων, να γίνουν σταθεροί εθελοντές αιμοδότες. 

Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Αιμοδότη, όπως διατυπώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι:

«ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ – ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ - ΔΩΣΕ ΤΩΡΑ - ΔΙΝΕ ΣΥΧΝΑ»

afisa-ethelontismos-702x336-1132x670.jpg

Ο Κύπριος πολίτης έχει κάνει πράξη αυτό το σύνθημα εδώ και πολλά χρόνια. Ο Κύπριος αιμοδότης δεν περιμένει να έρθει μια καταστροφή. Δίνει αίμα και δίνει συχνά. Η Κύπρος αποτελεί παράδειγμα κοινωνικής ευαισθησίας του λαού της ως προς την προσφορά αίματος για κάλυψη των αναγκών της:

• Μονό 62 από τις 236 χώρες του κόσμου ικανοποιούν, αυτή τη στιγμή, τις ανάγκες τους κατά 100% με εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία. Μια από τις χώρες αυτές είναι και η Κύπρος. 

• Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς το ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 7% του πληθυσμού.

• Πέραν των 65 χιλιάδων μονάδων αίματος προσφέρονται ως ένα πραγματικό δώρο ζωής στον τόπο μας και πέραν των 130 χιλιάδων παραγώγων αίματος μεταγγίζονται κάθε χρόνο. 

• Η αιμοδοσία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια συνεχείς αυξήσεις, που αγγίζουν ποσοστό 20% την τελευταία πενταετία. 

• Μεγάλη είναι η συνεισφορά των νέων ανθρώπων. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια Ευρώπη που ο μέσος όρος ηλικίας αυξάνεται δραματικά, αφού έτσι επιτυγχάνεται συνεχής αντικατάσταση των αιμοδοτών που ξεπερνούν το 65ο έτος της ηλικίας τους. 

Το Κέντρο Αίματος εκφράζει ακόμα μια φορά ειδικές ευχαριστίες στις Γενικές Ασφάλειες Κύπρου που είναι σταθερά δίπλα στην αιμοδοσία και στηρίζουν τις προσπάθειες μας. 

ΠΗΓΗ - ΕΧ/MKA/ΕΙ