Αρκετά κατοικίδια τρέφονται με σπιτικό φαγητό και υπολείμματα από το γεύμα των ιδιοκτητών τους. Ωστόσο, η κατανάλωση κάποιων ανθρώπινων τροφών από το κατοικίδιο μπορεί να σας φέρει προ εκπλήξεως και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο κατοικίδιο σας. 

Γνωρίζετε ποιές ανθρώπινες τροφές είναι τοξικές για τον τετράποδο φίλο σας;

Ωμό κρέας, Ωμό ψάρι, Ωμό αυγό, Τροφές BARF Τα ωμά τρόφιμα ζωικής προέλευσης περιέχουν μικρόβια, τα οποία καταστρέφονται με τη θέρμανση κατά το ψήσιμο. Αν ταϊζετε τον τετράποδο φίλο σας με ωμές τροφές, υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί, με άσχημες συνέπειες στην υγεία του. Εξίσου επικίνδυνο είναι και για τους ιδιοκτήτες που χειρίζονται αυτά τα τρόφιμα με σκοπό να ταϊσουν τα ζώα τους. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, οι εν λόγω ιδιοκτήτες και τα ζώα τους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με σαλμονέλα, λιστέρια και άλλα επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν από γαστρεντερικές διαταραχές εώς και θάνατο.

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα 
Ο σκύλος και η γάτα έχουν πολύ μικρές συγκεντρώσεις του ενζύμου λακτάση στον οργανισμό τους. Το ένζυμο αυτό είναι υπεύθυνο για τη διάσπαση και την απορρόφησης της λακτόζης κατά τη διαδικασία της πέψης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη διασπάται η λακτόζη του γάλακτος και να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του εντέρου. Τα έντερα συνήθως διογκώνονται και δυσλειτουργούν με αποτέλεσμα τα κατοικίδια να παρουσιάζουν διάρροιες οι οποίες μπορεί να τα αφυδατώσουν και να τα εξαντλήσουν. Πολύ πιο έντονα συμπτώματα εμφανίζονται σε ζώα μικρής ηλικίας και ταλεπωρημένα ζώα. Σε αυτά μπορεί να προκληθεί μέχρι και θάνατος λόγω της έντονης αφυδάτωσης.

Σοκολάτα και γλυκά 
Για εμάς μπορεί να αποτελεί ένα γλυκό πειρασμό, για τα κατοικίδια όμως είναι δηλητήριο. Η σοκολάτα, και συγκεκριμένα το κακάο που περιέχει, είναι τοξική για τους τετράποδους φίλους μας. Το γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα μέχρι και θάνατο; Η τοξικότητα της εξαρτάται από την περιεκτικότητα της σε κακάο, κατά συνέπεια η μαύρη σοκολάτα είναι πολύ πιο τοξική από την αντίστοιχη γάλακτος. Ωστόσο, και οι δύο είναι πολύ επικίνδυνες για το κατοικίδιο σας. Επιπλέον, η συχνή κατανάλωση γλυκών από το κατοικίδιο σας, προδιαθέτει στην ανάπτυξη διαβήτη. Μετά την καταναλωση ενός γλυκού, αυξάνεται απότομα η συγκέντρωση της γλυκόζης στο αίμα και λίγες ώρες αργότερα πέφτει απότομα πολύ χαμηλά. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα της συγκέντρωσης της γλυκόζης στο αίμα, βοηθούν στην ανάπτυξη διαβήτη.

Κρεμμύδι, Σκόρδο 
Αυτά τα δύο τρόφιμα είναι τοξικά για το κατοικίδιο σας. Η κατανάλωση τους από τον τετράποδο φίλο σας μπορεί να προκαλέσει αιμολυτική αναιμία, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος του. Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την μεταφορά του οξυγόνου σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Συνεπώς, η καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων έχει ώς αποτέλεσμα την ασφυξία και το θάνατο του ζώου.

Φρούτα, Σταφύλι, Σταφύδες, Αβοκάντο 
Για εμάς μπορέι να είναι μια τέλεια υγειινή επιλογή κολατσιού, όμως η κατανάλωση τους από τα κατοικίδια μας θα τα βάλει σε μπελάδες. Ο σκύλος και η γάτα είναι σαρκοφάγα ζώα, κατά συνέπεια το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής τους πρέπει να προέρχεται από τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Η αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών από τα σαρκοφάγα, δημιουργεί αλλαγές στο PH (οξύτητα) του ούρου με αποτελέσμα να προδιαθέτει στο σχηματισμό κρυστάλλων και πέτρας στην ουροδόχο κύστη. Επιπλέον, κάποια από αυτά είναι δηλητήρια όπως το σταφύλι και οι σταφύδες που προκαλούν οξεία νεφρική ανεπάρκεια, δηλαδή σοβαρή βλάβη στους νεφρούς. Το αβοκάντο μπορεί να προκαλέσει ευαισθησία στο στομάχι, έμετους και διάρροιες.

Λίπη, Λιπαρές τροφές, Ξηροί καρποί  
Η κατανάλωση τους μπορεί να προκαλέσει παγκρεατίτιδα στον σκύλο και τη γάτα. Η παγκρεατίτιδα είναι σοβαρό νόσημα και συνήθως συνοδεύεται με συμπτώματα εμετού και διάρροιας. Σκεφτείτε διπλά την επόμενη φορά που θα δώσετε στον τετράποδο φίλο σας τις λιπαρές τροφές που έχουν περισσέψει στο πιάτο σας. 

Τροφές πλούσιες σε αλάτι 
Αυτές οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα όπως εμετούς, διάρροιες, ερεθισμό του γαστρεντερικού σωλήνα, υπερβολική δείψα και ούρηση, κατάπτωση, τρόμο, αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, νευρολογικά συμπτώματα και θάνατο. Γνωρίζετε ότι αρκετές τροφές που προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση περιέχουν μεγάλη ποσότητα αλατιού και δεν πρέπει να καταναλώνονται από τα κατοικίδια; Τέτοιες τροφές είναι το ψωμί και τα αρτοπαρασκευάσματα, τα κράκερς, τα μπισκότα, το ποπ-κορν, τα δημητριακά (π.χ.κορν-φλέικς), τα τυριά και τα αλλαντικά, τα πατατάκια, οι κονσέρβες και τα γεύματα από εστιατόρια.

Αποφύγετε την κατανάλωση των πιο πάνω τροφών από το κατοικίδιο σας. Θυμηθείτε, οι ανθρώπινες τροφές παράγονται με σκοπό την κατανάλωση τους από τον άνθρωπο, ένα παμφάγο ζώο. Ο σκύλος και η γάτα είναι σαρκοφάγα ζώα και πρέπει να καταναλώνουν τροφές που ανταποκρίνονται στις δικές τους ανάγκες, οι οποίες διαφέρουν από αυτές των παμφάγων ζώων.

Επιμέλεια άρθρου
Δήμητρα Σωφρονίου
Κτηνίατρος DVM