Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με επιστολή του προς τον Αρχηγό Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου, εκφράζει έντονη ανησυχία και προβληματισμό για το πρόσφατη δημοσίευμα στην εφημερίδα «Σημερινή» ημερομηνίας 8 Οκτωβρίου με τίτλο ‘Κοντραμπάντο υποκόσμου – ΜΜΑΔ στη λαθροθηρία’.

Σύμφωνα με την επιστολή που ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος και το Κυπριακό Ίδρυμα Προστασίας Περιβάλλοντος Terra Cypria έδωσαν στη δημοσιότητα, το δημοσίευμα της «Σημερινής αναφέρεται σε πληροφορίες που ‘…καταμαρτυρούν τη διαπλοκή και τη διασύνδεση υψηλόβαθμων και χαμηλόβαθμων αξιωματικών του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας (Κ.Π.Λ.) της ΜΜΑΔ με άτομα του υποκόσμου…’.

Αναφέρεται επίσης ότι όπως επεσήμαναν και σε επιστολή που είχαν αποστείλει στον Υπουργό Δικαιοσύνης, τους τελευταίους μήνες το Κλιμάκιο Πάταξης Λαθροθηρίας είχε μειωμένη διωκτική δράση κατά της παράνομης παγίδευσης πουλιών και λαθροθηρίας σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, «κάτι που μας ανησυχούσε ιδιαίτερα αφού το συγκεκριμένο Κλιμάκιο, μέσω της δράσης του στο πεδίο τα τελευταία χρόνια, είχε εξελιχθεί σε μια αποτρεπτική και αποτελεσματική διωκτική αρχή».

«Βρισκόμαστε στο μέσο της κύριας φθινοπωρινής περιόδου για την παράνομη παγίδευση αποδημητικών πουλιών, και ενώ όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένου και του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας, θα έπρεπε να ήταν επαρκώς στελεχωμένες για αυξημένη πάταξη του φαινομένου, έχουμε πληροφορηθεί ότι το Κλιμάκιο είναι υποστελεχωμένο, ενώ όπως αναφέρεται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αστυνομικά μέλη του Κλιμακίου έχουν μετατεθεί χωρίς να αντικατασταθούν», σημειώνεται.

Σημειώνεται επίσης το φαινόμενο της παράνομης παγίδευσης και εμπορίας πουλιών και της λαθροθηρίας είναι σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, όπου εμπλέκεται και το οργανωμένο έγκλημα. «Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι ο ρόλος του Κλιμακίου Πάταξης Λαθροθηρίας είναι καθοριστικός για την πάταξη και μείωση αυτού του φαινομένου», προστίθεται.

Ζητούν τέλος συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο το δυνατό πιο σύντομα ώστε να ανταλλαγούν απόψεις και να μεταφερθούν οι ανησυχίες και παρατηρήσεις του συνδέσμου για το θέμα.

Πηγή: ΚΥΠΕ