Ανοίγει απόψε η αυλαία των συνομιλιών στη Γενεύη, καθώς Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν  για να καθορίσουν την ημερήσια διάταξη ,στη βάση του καταλόγου που θα ετοιμάσουν οι διαπραγματευτές για τις διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ηγετών, ο ΠτΔ θα παρακαθίσει σε δείπνο με το Εθνικό Συμβούλιο

Απόψε θα καθοριστεί η δομή των συνομιλιών από τις 9- 12 του Γενάρη, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα από αύριο θα αρχίσουν οι συνομιλίες επί των εκκρεμούντων κεφαλαίων , στις 11 του μηνός θα κατατεθούν οι χάρτες, ενώ στις 12 θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το που έφτασε στη Γενεύη ο ΠτΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

nikoschri.PNG

Νωρίτερα στις 11.45 ώρα Ελβετίας (12.45 ώρα Κύπρου) έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Γενεύη, έχοντας στις αποσκευές του θέληση αλλά και ελπίδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .

«Πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι στη Γενεύη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εν πτήση καθοδόν προς τη Γενεύη, αρκεί όπως είπε να υπάρξει βούληση και από πλευράς Τουρκίας.


proroeoor.jpg
capture-c6y9J.PNG


Στις 14.30 ώρα Ελβετίας (15.30 ώρα Κύπρου) έφτασε στην Γενεύη ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μαζί με την 25μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει και τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

Πολλά τα ερωτηματικά

 Λίγες μέρες πριν την 12η Ιανοαρίου και το σκηνικό όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Τουρκία ίσως να εκπροσωπήσει   ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιριμ. Φυσικά επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για την ώρα ενώ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, και, παράλληλα, ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εάν το πράξει και ο Ερντογάν.

Όσον αφορά την Βρετανία , αυτή φαίνεται αναμένει τις αποφάσεις των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων πριν οριστικοποιήσει το επίπεδο εκπροσώπησής της στη διάσκεψη της Γενεύης. Ερωτηματικό και η παρουσία Γκουτέρες , καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η παρουσία του στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου και αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, ενώ όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει να δει σε πιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις  πρώτου λάβει την τελική του απόφαση. Πάντως μέχρι τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε αν τελικά ο κ. Γκουτερες θα είναι παρών στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.