Η άνοιξη έφθασε και η κτηνίατρος Δήμητρα Σωφρονίου, δίνει έξυπνες συμβουλές για την καλύτερη φροντίδα στο κατοικίδιο σας.

1. Αποφύγετε τις κάμπιες των πεύκων

Οι κάμπιες των πεύκων (μαρτούθκια) παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα τους μήνες της άνοιξης, αφού με την άνοδο της θερμοκρασίας βγαίνουν από τα κουκούλια τους και κατευθύνονται στο έδαφος όπου θα τρυπώσουν για να συνεχίσουν τον βιολογικό τους κύκλο για να μετατραπούν σε πεταλούδες. Εξωτερικά του σώματος τους, οι κάμπιες φέρουν μια ουσία, η οποία είναι τοξική για τα κατοικίδια. Τα ζώα, και ιδιαίτερα ο σκύλος, έλκονται από τις κινούμενες πομπές που σχηματίζουν οι κάμπιες κατά την μετακίνηση τους από τα πεύκα στο έδαφος. Πολλά ζώα γλύφουν ή μυρίζονται τις κάμπιες λόγω περιέργειας με αποτέλεσμα να νεκρώνεται και να πέφτει η γλώσσα τους ή να παρουσιάζουν αλλεργία και φούσκωμα στο πρόσωπο. Για να προφυλάξετε τον τετράποδο φίλο σας, αποφύγετε τις πευκόφυτες περιοχές και τα σημεία που παρατηρείται δραστηριότητα από κάμπιες.

2. Προφυλάξτε το κατοικίδιο σας από τα εξωπαράσιτα

Την άνοιξη αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας και τα εξωπαράσιτα κάνουν την εμφάνιση τους. Κρότωνες, τσιμπούρια, ψύλλοι και φθείρες αρχίζουν να επισκέπτονται τα ζώα για να τραφούν με το αίμα τους. Τα εξωπαράσιτα τσιμπούν τα ζώα, προκαλούν ενόχληση, τοπική φλεγμονή στο δέρμα και μεταδίδουν διάφορα νοσήματα στα ζώα (πχ ερλιχίωση). Κρατήστε τα εξωπαράσιτα μακριά από τα κατοικίδια σας καθώς η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία. Στην αγορά υπάρχουν διάφορα εξωπαρασιτοκτόνα σκευάσματα (αμπούλες, κολάρα, χάπια, σαμπουάν κτλ). Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας ποιό είναι το καταλληλότερο για τον τετράποδο φίλο σας.

3. Προσοχή στα ξηρά χόρτα

Προς το τέλος της άνοιξης και καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αρκετά κατοικίδια παρουσιάζουν προβλήματα από άγανα (είδος ξηρού χόρτου) που τρυπώνουν σε διάφορα σημεία του σώματος τους. Το άγανο μπορέι να μπεί στη μύτη, στο μάτι, στο αυτί, στα ούλη, στις περιοχές μεταξύ των δακτύλων, στις πατούσες και σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος. Στο σημείο εισόδου του αγάνου δημιουργείται φλεγμονή και ίσως απόστημα. Στην περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, δημιουργείται συρίγγιο που προχωράει κάτω από το δέρμα. Το άγανο πρέπει να αφαιρείτε το συντομότερο από τον οργανισμό και να δίνετε η κατάλληλη θεραπεία στο ζώο. Αρκετές φορές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για να αφαιρεθεί και πολλαπλούς κύκλους θεραπείας για να αντιμετωπιστεί. Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια πληγή στο σώμα του κατοικιδίου σας ή ασυνήθιστη συμπεριφορά (κούνημα της κεφαλής, επίμονο φτάρνισμα, κλείσιμο των βλεφάρων του ματιού κτλ) επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας άμεσα.

4. Πάρτε τα ανάλογα προληπτικμέτρα για τα αλλεργικά ζώα

Τα ανθισμένα δέντρα, τα λουλούδια και τα χόρτα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργία στα κατοικίδια. Η αλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με την αναπνευστική μορφή (φτάρνισμα, δύσπνοια, συμπτώματα στα μάτια κτλ) ή με τη δερματική μορφή (έντονο ξύσιμο του δέρματος, ερεθισμένο δέρμα, πρίξημο του δέρματος κτλ). Στην πρώτη περίπτωση, θα πρέπει να αφαιρέσετε άμεσα τα κολάρα και οτιδήποτε μπορεί να φοράει το ζώο που τυχόν να δυσκολεύει την αναπνοή του, ανοίξτε παράθυρα να ανακυκλώνεται ο αέρας και επισκεφθείτε τον κτηνίατρο για να δωθεί θεραπεία. Μια τέτοια αλλεργία μπορεί να προκαλέσει οίδημα στην αεροφόρο οδό, διακοπή της ροής οξυγόνου προς τους πνεύμονες, ασφυξία και θάνατο του ζώου. Η δερματική μορφή μπορέι να είναι εξίσου έντονη και το ζώο χρειάζεται επίσης θεραπεία. Κάποια ζώα μπορεί να παρουσιάσουν δερματική αλλεργία μετά από τσίμπημα ψύλλου (αλλεργική δερματίτιδα από ψύλλους).  Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το αλλεργιογόνο πρέπει να εντοπιστεί και να απομακρυνθεί από το περιβαλλον του ζώου. Αυτός είναι και μόνιμος τρόπος θεραπείας της αλλεργίας.

5. Προσοχή στα δαγκώματα των φιδιών

Αυτήν την εποχή τα φίδια ξυπνούν από τη χειμερία νάρκη και παρουσιάζουν έντονη δραστηριότητα καθώς μετά απο μια μακράν περίοδο νηστείας, με άδειο στομάχι και γεμάτες αποθήκες δηλητήριο είναι έτοιμα να κυνηγήσουν και να εξασφαλίσουν το γεύμα τους. Σκύλοι που ζούν ή πάνε βόλτα σε αγροτικές ή ήμι-αγροτικές περιοχές υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να βρεθούν αντιμέτωποι με τα φίδια. Σε περίπτωση που φίδι δαγκώσει τον σκύλο σας, η άμεση μεταφορά του στον κτηνίατρο για να χορηγηθεί αντίδοτο μπορεί να του σώσει τη ζωή.

6. Κρατήστε τα έντομα μακριά από το κατοικίδιο σας

Διάφορα έντομα, π.χ. μέλισσες μπορεί να τσιμπήσουν τους τετράποδους φίλους σας προκαλόντας οίδημα και αλλεργικό σοκ. Σε τέτοια περίπτωση, αφαιρέστε οτιδήποτε φοράει το ζώο (κολάρα, ρούχα κτλ) και επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για να αντιμετωπιστεί άμεσα το αλλεργικό σοκ. Αυτή την εποχή δραστηριοποιούνται και τα κουνούπια-σκνίπες τα οποία μεταδίδουν ασθένειες στα κατοικίδια όπως η Λεϊσμανίαση (σοβαρό θανατηφόρο νόσημα). Στην αγορά υπάρχουν σκευάσματα με εντομοαπωθητικές ιδιότητες τα οποία είναι ειδικά κατασκευασμένα για χρήση πάνω σε ζώα ή στο χώρο που ζουν τα ζώα. Αποφύγετε τη χρήση των κοινών εντομοαπωθητικών του νοικοκυριού στα ζώα σας γιατί αρκετά από αυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια.

7. Προσοχή στις δηλητηριάσεις

Αυτήν την περίοδο παρατηρούνται αυξημένα κρούσματα δηλητηρίασης ζώων. Η άνοιξη είναι η εποχή που γίνονται πολλοί ψεκασμοί στα φυτά και τα λουλούδια με αποτέλεσμα πολλά ζώα να γλύφουν τα φυτοφάρμακα αυτά και να δηλητηριάζονται. Επίσης, οι φόλες κάνουν την εμφάνιση τους από άτομα που ενοχλούνται κυρίως από τους ήχους των ζώων κατά τη διάρκεια των ζευγαρωμάτων τους, αφού η άνοιξη είναι η περίοδος που τα περισσότερα είδη αναπαράγονται. Αποφύγετε την βόλτα του κατοικιδίου σας σε άγνωστα μέρη ή μέρη με βλάστηση όπου δεν μπορείτε να έχετε οπτική επαφή με το στόμα του σκύλου σας καθώς μυρίζεται ή γλύφει το έδαφος.