Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας και κόμμα Νέα Κύπρος αντέδρασαν μέχρι στιγμής στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ χθες για το πώς θα σχηματίσουν «κυβέρνηση» μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα την Κυριακή. 

Στο λογαριασμό του στο Facebook ο Τζεμάλ Οζγιγίτ, πρόεδρος του ΚΚΔ έγραψε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχήθηκε να σχηματισθεί άμεσα η «κυβέρνηση» αφήνοντας πίσω τις προσεγγίσεις τύπου «δεν μπαίνουμε σε συνασπισμό». «Είναι ξεκάθαρο ότι αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στο νότο είναι σίγουρο πως θα ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Γι’ αυτό συμμερίζομαι την ευχή να σχηματιστεί κυβέρνηση σύντομα. Ωστόσο, ας δείξουν και οι ίδιοι σεβασμό στην βούληση του λαού όπως αντικατοπτρίστηκε στην κάλπη στις 7 Ιανουαρίου και ας αφήσουν να πάρουμε εμείς απόφαση για το πως θα σχηματίσουμε την κυβέρνηση». 

Σε γραπτή του δήλωση ο γγ του κόμματος Νέα Κύπρος, Μουράτ Κανατλί ανέφερε σήμερα ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέδειξε πολύ γρήγορα πόσο δίκιο είχαν όσοι δεν πήγαν στην κάλπη και είναι ενάντια στην υφιστάμενη κατάσταση. Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε ο Κανατλί, έστειλε μηνύματα και εντολή ανοικτά και δημόσια. Θεωρεί δε ότι η παρέμβαση του Τούρκου Υπουργού δικαιώνει την έκκληση του κόμματός του για μποϊκοτάζ των «εκλογών»/ 

Για την αναφορά Τσαβούσογλου σε προεδρικό σύστημα όπως υπάρχει στην Τουρκία και στα κατεχόμενα, ο Μουράτ Κανατλί γράφει στη δήλωσή του ότι στην Τουρκία υπάρχει η δικτατορία του Ερντογάν και πως το προεδρικό σύστημα υπάρχει και σε άλλες χώρες, όπως και στην Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά εκεί λειτουργούν νομοθετικά όργανα και ελέγχεται η εξουσία. Το κόμμα Νέα Κύπρος, καταλήγει, λέει «όχι στην διοίκηση με εντολές» του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ