Ο μεγαλύτερος διεθνής διαγωνισμός της ΝΑΣΑ για ανάπτυξη ιδεών προς αντιμετώπιση των διαστημικών προκλήσεων επιστρέφει αυτό το Σαββατοκύριακο στην Κύπρο, η οποία το 2015 έλαβε από την αμερικανική υπηρεσία διαστήματος πρώτο παγκόσμιο βραβείο.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge πραγματοποιείται παράλληλα σε πολλές πόλεις του κόσμου. Στην Κύπρο θα διεξαχθεί στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, στη Λεμεσό.

Τη διοργάνωση έχουν αναλάβει ο Κυπριακός Οργανισμός Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO) και φοιτητές του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου με την πλήρη στήριξη του πανεπιστημίου.

Οι νικήτριες ομάδες που θα προκύψουν από το Space Apps Challenge Limassol 2017 μετά από απόφαση της κριτικής επιτροπής θα εκπροσωπήσουν την Κύπρο στο International Space Apps Challenge.

Οι εγγραφές των ομάδων θα αρχίσουν στις 0830 και στις 1000 θα γίνει η επίσημη τελετή των εγκαινίων, την οποία θα χαιρετίσουν ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Εξερεύνησης Διαστήματος Γιώργος Δανός, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης μέσω εκπροσώπου του, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Ιωάννα Παναγιώτου, από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ο Παναγιώτης Ελευθερίου, Επιθεωρητής Φυσικής, ο Πρύτανης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Ανδρέας Αναγιωτός, και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αστροναυτικής Εταιρίας Πάνος Σολωμονίδης.

Στη συνέχεια, θα αρχίσει ο διαγωνισμός με τις ομάδες να αναπτύσσουν εφαρμογές και τεχνολογίες με την καθοδήγηση ειδικών. Την Κυριακή ο διαγωνισμός θα συνεχιστεί και το απόγευμα οι ομάδες θα παρουσιάσουν στους κριτές το έργο τους. Θα ακολουθήσει ψήφος από το κοινό και στις 7 το απόγευμα η κριτική επιτροπή θα ανακοινώσει τους νικητές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2015 η κυπριακή ομάδα “ArachnoΒeeΑ” έλαβε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο της ΝΑΣΑ στην κατηγορία Best Mission Concept, ανάμεσα σε σχεδόν 950 ομάδες από 135 πόλεις του πλανήτη.

Ανακοινώνοντας το βραβείο στην κυπριακή ομάδα, η ΝΑΣΑ ανέφερε ότι “η ArachnoBeeA από τη Λεμεσό της Κύπρου σχεδίασε ένα drone σε μορφή αράχνης και μέλισσας για μεταφορές μικρού φορτίου”, δίδοντάς της το πρώτο βραβείο.

Εξάλλου, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης είχε χαρακτηρίσει την επιλογή της κυπριακής ομάδας από τη ΝΑΣΑ για το πρώτο παγκόσμιο βραβείο, ως μια ασύλληπτη, για τα κυπριακά δεδομένα επιτυχία, η οποία επιβεβαιώνει την παρουσία της Κύπρου στο διαστημικό χάρτη.

Η πρώτη επιτυχία της Κύπρου σημειώθηκε το 2013 όταν η νικήτρια ομάδα του Space Apps Limassol 2013 “MarsSense”, κατάφερε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση παγκόσμια στην κατηγορία People`s Choice Award της ΝΑΣΑ.

Ο διαγωνισμός NASA Space Apps Challenge έχει στόχο την ενεργοποίηση `εγκεφάλων` σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να γεννηθούν ιδέες που θα δώσουν λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική υπηρεσία με τις διαστημικές της αποστολές, αφού στόχος της είναι μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη τη δεκαετία του 2030, η δημιουργία μόνιμης αποικίας στον κόκκινο πλανήτη αλλά και η εξερεύνηση στο βαθύ διάστημα για ίχνη εξωγήινης ζωής.

Επίσημος χορηγός επικοινωνίας του φετινού διαγωνισμού Space Apps Challenge Limassol 2017 είναι το ΚΥΠΕ και στρατηγικός συνεργάτης είναι η CYTA, μέσω του Κέντρου Καινοτομίας και Ανάπτυξης Ιδεών.

Πηγή: ΚΥΠΕ