Ο κ. Ακιντζί και η Τουρκική πλευρά προσπαθούν να βρουν αιτιάσεις και αφορμές, για να τουμπάρουν την διαδικασία, τόνισε σε τηλεφωνική παρέμβαση του στην πρωινή εκπομπή στους 101,1 «Γεγονότα στις 7», ο Καθηγητής διεθνούς δικαίου, Αντώνης Στυλιανού. 

Βρεθήκαμε σε ένα παιχνίδι επίρριψης ευθυνών,  αυτό που έχει γίνει με τη συζήτηση για το ενωτικό δημοψήφισμα δεν είναι παρά πρόφαση του κ. Ακιντζί να θέσει ξανά τις παράλογες και παράτυπες αξιώσεις του σε σχέση με το Κυπριακό, αυτό σε πλήρη ταύτιση με τις θέσεις της Τουρκίας, η οποία απαιτεί για παράδειγμα, την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ, σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού είπε ο κ. Στυλιανού. 

Παράλληλα, τόνισε ότι «κάτι το οποίο προβάλει αυτή τη στιγμή έντονα και σε διεθνές επίπεδο, και είναι γι αυτό ακριβώς το λόγο που έχουμε και την αντίδραση της δικής μας πλευράς, με τις επιστολές του ΠτΔ, προς διάφορους αξιωματούχους της ΕΕ και αρχηγούς κρατών, ακριβώς για να τους ενημερώσει, πως το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών, όχι μόνο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά αφορά πρώτιστος και αποκλειστικά την ΕΕ». 

Ενώ σχολιάζοντας τις αξιώσεις της Τουρκίας για τις τέσσερις βασικές ελευθερίες, ανέφερε, ότι «είναι ένα ζήτημα καθαρό της ΕΕ, οι τέσσερις ελευθερίες, αποτελούν την προμετωπίδα της ενιαίας αγοράς, η οποία εγκαθιδρύθηκε στην ΕΕ από το 1993 και αυτές τις τέσσερις ελευθερίες τις απολαμβάνουν μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα κράτη που βρίσκονται στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό χώρο, όπου είναι τρία κράτη». 

Δεν μπορεί η Τουρκία να προσπαθεί να μπει στην ΕΕ από την πίσω πόρτα, τόνισε ο κ. Στυλιανού, ενώ πρόσθεσε, ότι είναι παράλογο και αυτό αφορά την ΕΕ και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία συζητά για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. 

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Διεθνούς δικαίου, κ Στυλιανού, το ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού και οφείλουμε να το διδάσκουμε στα σχολεία, ήδη υπάρχουν αναφορές στα βιβλία στα οποία διδάσκονται στα σχολεία. 

Αυτό που ψηφίστηκε, ψηφίστηκε στη διαδικασία ανανέωσης των κανονισμών για τα σχολεία, ενώ πρόσθεσε ότι ένας τόπος χαρακτηρίζεται από την ιστορία του και θα πρέπει να έχουμε ως γνώμονα την ιστορία μας είπε ο κ. Στυλιανού.