Αποκαλυπτικές πληροφορίες φέρνει στο φως το TVONE για την έκθεση των εμπειρογνωμόνων που αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί.

Η αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός της ναυτικής βάσης στο Μαρί, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. 

Σύμφωνα με έγκυρες στρατιωτικές πηγές, η έκθεση των εμπειρογνωμόνων χωρίζεται σε δύο φάσεις με κόστος κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα κόστος του οποίου μέρος θα καλυφθεί είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ακόμη και σε διμερές επίπεδο, από χώρες που συμμετέχουν στην PESCO.

Όπως πληροφορούμαστε, η πρώτη φάση του έργου θα αφορά εμβάθυνση της θαλάσσιας περιφέρειας και τοποθέτηση λιμενοβραχιόνων, αλλά και έργα στη στεριά όπως την κατασκευή διοικητικής υποστήριξης με αποθηκευτικούς χώρους, κέντρο συντονισμού καθώς και αμυντικά έργα με την τοποθέτηση σύγχρονων αντιαεροπορικών όπλων.

Η δεύτερη φάση και πιο σημαντική θα αφορά την επέκταση του λιμένα με την αύξηση της χωρητικότητας πλοίων που θα μπορεί να δεχθεί. 

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, που αποκαλύπτουμε απόψε, θα μπορεί η ναυτική βάση να δεχθεί για ελλιμενισμό όλων των τύπων πολεμικών πλοίων, εκτός από αεροπλανοφόρα, τα οποία θα μπορούν να παραμένουν στα ανοικτά. 

Πιο συγκεκριμένα, οι σχεδιασμοί αφορούν τον ελλιμενισμό οκτώ έως δέκα φρεγατών, την ώρα που εκεί θα βρίσκονται κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι, τορπιλάκατοι και υποβρύχια.

Για την έναρξη των κατασκευαστικών έργων και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης και των δύο φάσεων, θα αποφασιστούν από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες που φθάνουν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.