Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να πατήσει το πόδι του στις διαπραγματεύσεις της Ελβετίας για το εδαφικό, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β' μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, “έχω ακούσει μετά πολλής προσοχής τις απόψεις του Προέδρου, άκουσε και εκείνος μετά πολλής προσοχής τις απόψεις τις δικές μου, δεν έχουν ολοκληρωθεί όλα τα θέματα. Πηγαίνουν εκεί (στην Ελβετία) για συζήτηση για να πάρουν αποφάσεις. Και του είχα πει ότι οι δικές μου οι απόψεις, που είναι και η ουσία του όλου θέματος, είναι ότι πρέπει να πατήσει πόδι και εμείς θα είμεθα μαζί του και θέλουμε να πετύχει για το καλό του λαού μας και της πατρίδας μας”.

Εξήγησε ότι “αν γίνει μια σωστή πολιτεία εδώ, περιττεύουν και τα επεμβατικά δικαιώματα διότι όταν έχουμε σωστό κράτος και περνούμε καλά, για ποιο λόγο να έρθει να επέμβει η Τουρκία κ.λπ.”.

Ερωτηθείς τι συζήτησαν ενόψει της συνάντησης στην Ελβετία για το εδαφικό και τι εισηγήθηκε στον Πρόεδρο να θέσει για το εδαφικό, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απάντησε, “ξέρει τις απόψεις μου διότι τις είπα δημοσίως πολλές φορές αλλά και τις γνώριζε και μου τις είπε, θα θέλαμε να φθάσουμε και πιο καλά από τις θέσεις σας. Αλλά καταλαβαίνετε ότι η τελική απόφαση δεν εξαρτάται μόνο από μας, εξαρτάται και από την άλλη πλευρά. Το ότι θα απαιτούμε και θα πατήσουμε πόδι, ασφαλώς και θα πατήσουμε”.

Ερωτηθείς αν έχει αναφέρει σήμερα το θέμα του 25% του εδάφους στον Πρόεδρο, είπε ότι του το ανέφερε ο ίδιος ο Πρόεδρος. “Αν μπορούμε ακόμα και λιγότερο να δώσουμε, ναι, αλλά δεν εξαρτάται και από μας. Η διαπραγμάτευση θα γίνει και θα είναι σκληρή”, είπε.

Σε ερώτηση τ εισηγήθηκε ο ίδιος, απάντησε πως “δεν είναι της ώρας”.

Σχολεία και ομοφυλοφιλία

“Εκείνο που είναι της ώρας να σας πω”, συνέχισε, “είναι ότι τα σχολεία που ανήγγειλα προχθές ότι θα κάνουμε δεν είναι για να μην υπάρχουν ομοφυλόφιλοι σε αυτά τα σχολεία. Θέλουμε να πάρουμε τα παιδάκια των 2,5 και 3 ετών, να ξεκινήσουμε από τα νηπιαγωγεία, γιατί θέλουμε μέσα στη ψυχή τους να βάλουμε τον Χριστό. Θέλουμε να βγάζουμε σωστούς ανθρώπους στην κοινωνία, είμεθα λίγοι και θέλουμε όλοι να είναι όλοι προσωπικότητες. Θέλουμε και γνώσεις να δίνουμε στα παιδιά αλλά θέλουμε και ήθος. Αν δεν υπάρχει ήθος..., δυστυχώς στο δημόσιο σχολείο είναι δεμένα τα χέρια των δασκάλων και καθηγητών και πάνε με τον αυτόματο πιλότο. Εμείς θα τροχιοδρομήσουμε γιατί θέλουμε να βγάλουμε σωστούς νέους, σωστές προσωπικότητες που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ερωτηθείς αν έχουν παρερμηνευθεί οι δηλώσεις του, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε πως έχουν παρερμηνευθεί.

“Με ρώτησαν για τους ομοφυλόφιλους. Και είπα για μας είναι εκτροπή, βάσει του Ευαγγελίου του Χριστού. Οταν ο ίδιος ο Θεάνθρωπος λέει ότι “βασιλείαν Θεοῦ οὐ κληρονομήσουσι” τί θέλουν να πω εγώ ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας; Να τους σιουμαλίζω και να πω γίνετε όλοι ομοφυλόφιλοι; Ντροπή τους. Εχουν ξετσιπωθεί. Και κάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας. Να χαίρονται και την υπερηφάνεια τους. Δεν με ενδιαφέρει για αυτούς τους ανθρώπους. Άνθρωποι που δεν αγωνίζονται για να γίνουν καλύτεροι τι να τους κάνω. Γι`αυτό θέλουμε να κάνουμε τα σχολεία για να βγάζουμε ανθρώπους με ήθος”, δήλωσε.

Σε παρατήρηση ότι η Εκκλησία πρέπει να ενδιαφέρεται για όλους και “να αγαπάνε αλλήλους”, ο Αρχιεπίσκοπος είπε: “Ενδιαφερόμεθα για όλους. Δεν τους μισούμε. Τους αγαπούμε. Ναι, αλλά κάπου το έχουν παρακάνει. Και ανέφερα προχθές, αλλά δεν το προσέξετε εσείς οι δημοσιογράφοι εκείνο. Ο άνθρωπος ήταν ο ίδιος πάντοτε. Δεν είναι σήμερα που έγιναν ομοφυλόφιλοι. Πάντοτε υπήρχαν ομοφυλόφιλοι, και πριν 200 χιλιάδες χρόνια, όχι σήμερα. Αλλά με το ήθος που επικρατούσε δεν τους πήγαινε να το υπερηφανεύονται. Σήμερα το υπερηφανεύονται. Δεν συμφωνώ με αυτό.”

Σε παρατήρηση ότι σήμερα υπάρχει ελευθερία έκφρασης και αν δεν θα έπρεπε η Εκκλησία να λέγει το ΄σεβομαι έστω και αν διαφωνώ”, ο Αρχιεπίσκοπος είπε “σέβομαι τον άνθρωπο αλλά σας επαναλαμβάνω: πυξίδα και γνώμονας των ενεργειών μας, της Εκκλησίας και του Χριστού είναι το Ευαγγέλιο του Χριστού. Σας λέω τι λέει το Ευαγγέλιο. Αν φύγω από το χώρο του Ευαγγελίου και τους στόχους του Ευαγγελίου, δεν είμαι χριστιανός. Εγώ θέλω να είμαι χριστιανός. Και αν δεν σας αρέσει αυτό, γειά σας και χαρά σας”.


Πηγή: ΚΥΠΕ