Την έναρξη της Εκστρατείας Στειρώσεων και Φροντίδας Αδέσποτων Ζώων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, εγκαινίασαν την Τρίτη οι Επίτροποι Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες και η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Ευημερίας των Ζώων

Η Εκστρατεία θα περιλαμβάνει τη δημιουργία και εφαρμογή προγράμματος στείρωσης κυρίως αδέσποτων γάτων, αλλά και μικρού αριθμού σκύλων, την εξεύρεση οικονομικών πόρων από τον ιδιωτικό τομέα (πολίτες, οργανωμένα σύνολα και εταιρείες) που θα ενισχύσουν την προσπάθεια, αφού μαζί με τα χρήματα από το κράτος θα δώσουν τη δυνατότητα περισσότερων στειρώσεων σε ετήσια βάση και την εκπαίδευση και ενημέρωση του κοινού για το θέμα των στειρώσεων και της ευημερίας των ζώων.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ιωάννα Παναγιώτου είπε ότι η προστασία και η ευημερία των ζώων αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, που αφορά τους κρατικούς και τοπικούς φορείς και την κοινωνία των πολιτών, σημειώνοντας πως “η καλή μεταχείριση των ζώων αποτελεί μέρος του συνόλου των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη μέλη οφείλουν να τη λαμβάνουν πλήρως υπόψη”.

Επίσης, είπε, καταδεικνύει το επίπεδο της παιδείας και του πολιτισμού ενός λαού.

“Η υγεία”, είπε η κ. Παναγιώτου, “και καλή μεταχείριση των ζώων θα διασφαλιστούν στην πράξη μόνο όταν η Πολιτεία μέσα από τους θεσμούς και τους νόμους και η κοινωνία ως σύνολο συνειδητοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ζώων εφαρμόζουν με τον ορθό τρόπο μέτρα προστασία και ευημερίας. Τα αδέσποτα ζώα, σκύλοι και γάτοι, είναι πλέον μια πραγματικότητα στη χώρα μας. Η κατάσταση αυτή είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση”.

Πρόσθεσε πως “η αύξηση των αδέσποτων ζώων, οφείλεται κυρίως στην ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή των δεσποζόμενων ζώων, λόγω του ότι οι κηδεμόνες τους δεν τα στειρώνουν”, για να συμπληρώσει πως “ένας σκύλος σε κάθε γέννα μπορεί να γεννήσει από ένα έως 10 σκυλάκια, ενώ μία γάτα μέχρι 6-8 γατάκια”.

“Η ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή σκύλων/γάτων οδηγεί στον υπερπληθυσμό τους, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να εγκαταλείπονται. Τα ζώα που εγκαταλείπονται δυστυχώς πολλές φορές έχουν σαν κατάληξη τον θάνατο, λόγω είτε της δυσκολίας εύρεσης τροφής είτε της έκθεσης σε πληθώρα κινδύνων, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα, οι δηλητηριάσεις και τα λοιμώδη νοσήματα. Επιπρόσθετα, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, πολλά από τα ζώα που καταλήγουν σε καταφύγια Δήμων και Κοινοτήτων και δεν βρίσκουν ιδιοκτήτη, καταλήγουν να θανατώνονται”, είπε.

Ο Επίτροπός Εθελοντισμού και ΜΚΟ, Γιάννης Γιαννάκη ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των δράσεων θα διανέμεται ενημερωτικό  υλικό και ένα kit το οποίο θα διευκολύνει τους ιδιοκτήτες σκύλων  να μαζεύουν τα κόπρανα του σκύλου τους, τα οποία σε αντίθετη περίπτωση προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Είπε ακόμα ότι “ήδη από το 2014 μέχρι σήμερα από τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ έχουν διανεμηθεί 300.000 φυλλάδια σε εκδηλώσεις, αλλά κυρίως στα νοικοκυριά με τη βοήθεια των Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων”.

Επίσης, πρόσθεσε οι δύο Επίτροποι από το 2014  ετοίμασαν,  σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Παναγιώτη Αντωνίου, νομοσχέδιο για τη δημιουργία Φορέα Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων, ενώ σημείωσε ότι γίνεται πλέον αντιληπτή η σημασία της στείρωσης, ως μέσο αποφυγής των παραπάνω δυσάρεστων καταστάσεων.

Σημειώνεται πως το θέμα ανακινήθηκε μετά από πρωτοβουλία της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου (CVA), η οποία προχώρησε στη διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί απόψε – Παγκόσμια Μέρα για τα Ζώα-  στο Προεδρικό Μέγαρο,  υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας Άντρης Αναστασιάδου  και σε συνεργασία με την Επίτροπο Περιβάλλοντος  και τον Επίτροπο Εθελοντισμού και ΜΚΟ, με  στόχο τη δημιουργία ενός ταμείου για τις στειρώσεις και τη φροντίδα αδέσποτων ζώων.

Η Πρόεδρος της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, Μαίρη Αναστάση, ευχαρίστησε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές μέλη τους,  για το συνεχές και πολυεπίπεδο έργο τους, ενώ τους ζήτησε να παραμείνουν ενεργοί, ώστε όλοι μαζί να πετύχουν το στόχο της προστασίας των ζώων.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, Χριστόδουλος Πίπης, είπε πως η στείρωση των κατοικίδιων ζώων είναι απαραίτητη και ευεργετική τόσο για την υγεία όσο και για την ψυχολογία των κατοικίδιων ζώων, προσθέτοντας πως η στείρωση, σε συνδυασμό με την υιοθεσία ζώων από καταφύγια, αποτελεί το μόνο τρόπο προσπάθειας ελέγχου του υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων.

Οι Προγραμματισμένες δράσεις ενημέρωσης που θα πραγματοποιηθούν από τα Γραφεία των Επιτρόπων Περιβάλλοντος και Εθελοντισμού και ΜΚΟ μέχρι το τέλος του έτους είναι:

18/10 Λάρνακα - Φοινικούδες 17:00΄-19:00΄
25/10 Λεμεσός – Μώλος 17:00΄-19:00΄
1/11 Παραλίμνι - Πλατεία 17:00΄-19:00΄
8/11 Λευκωσία - Mall Έγκωμης 17:00΄-19:00΄
15/11 Λευκωσία - Mall Λατσιών 17:00΄-19:00΄
22/11 Πάφος - Mall 17:00΄-19:00΄
29/11 Λεμεσός – Mall 17:00΄-19:00΄