Κανονικά και βάση χρονοδιαγραμμάτων συνεχίζει το έργο του το West Capella, στον «Ονησίφορο», παρά τις προκλήσεις από την Τουρκία.

Ολοκληρώνεται η διαδικασία καθέλκυσης και το τρυπάνι του West Capella αρχίζει την κάθοδό του προς τον βυθό της Κυπριακής ΑΟΖ, την ίδια ώρα που η Τουρκία εντείνει τις προσπάθειες και τις απειλές με στόχο να εμποδίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι οι ενέργειες της «ελληνοκυπριακής διοίκησης», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει την Κυπριακή Δημοκρατία ,είναι «μονομερείς» αλλά και παράνομες. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας προχώρησε ένα βήμα πάρα πέρα στις δηλώσεις του, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία λόγω των εγγυητικών της δικαιωμάτων έχει κάθε δικαίωμα να αντιδρά στις ενέργειες των Ελληνοκυπρίων. Αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι τα πολεμικά πλοία, που στέλνει στην περιοχή η Άγκυρα, τα εντάσσει στο πρόγραμμα παρακολούθησης της Ανατολικής Μεσογείου για διασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας.

« Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της»

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στο λαό της, επαναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας σε απάντησή του σε χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας επαναλαμβάνει την πολλάκις εκφρασθείσα θέση ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει στον λαό της Κύπρου. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων νομοσχέδιο για τη δημιουργία ενός Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, στο οποίο θα κατατίθενται τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες, ‘προς όφελος όλων των Κυπρίων’, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο», σημειώνει το ΥΠΕΞ.