Αυξητικές τάσεις παρατηρείται στο φαινόμενο της κακοποίησης ζώων στην Κύπρο, με τα στοιχεία να προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία.

Χρόνο με το χρόνο αυξάνονται οι καταγγελίες που αφορούν κακομεταχείριση ζώων, με τις καταγγελίες να συμπεριλαμβάνουν υποθέσεις όλων των ειδών όπως δηλητηριάσεις, δολοφονίες, πυροβολισμούς, εγκαταλείψεις κ.λπ.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», ο πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα Κυριάκος Κυριάκου, τόνισε ότι η συμπεριφορές κακοποίησης των ζώων οφείλονται σε  διαπροσωπικές διαφορές αλλά και στη μη σωστή ενημέρωση.

Πρόσθεσε  επίσης ότι μετά την ίδρυση του Κόμματος, τον Απρίλιο του 2014, με διάφορους τρόπους ξεκίνησε συνεχής διαφώτιση του κόσμου όσον αφορά στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους που πηγάζουν από δύο νομοθεσίες για την ευημερία και την προστασία των ζώων. «Αποτέλεσμα αυτής της εκστρατείας ήταν όλο και περισσότερος κόσμος να εμπιστεύεται το Κόμμα και να καταγγέλλει κακομεταχειρίσεις ζώων. Κάποιοι ζητούν να μένουν ανώνυμοι, κάτι που σεβόμαστε. Όλες τις καταγγελίες τις προωθούμε στην Αστυνομία για διερεύνηση. Επίσης το Κόμμα ξεκίνησε μια καλή συνεργασία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αρχηγό Αστυνομίας. Έχουμε καθιερώσει δύο με τρεις συναντήσεις τον χρόνο, για να ενημερώνουμε, αλλά και βλέπουμε πώς πάνε τα πράγματα όσον αφορά την ευημερία των ζώων» ανέφερε.

Εισηγήσεις για εξάλειψη των κακοποιήσεων

  • Επιμόρφωση.
  • Αλλαγή κουλτούρας και συμπεριφοράς.
  • Εκπαίδευση στα σχολεία, είτε σε εβδομαδιαία προγράμματα ή ακόμα        να μπει και ως μάθημα στα σχολεία.
  • Εμπλοκή των δήμων και κοινοτήτων, των ΜΚΟ, των πολιτών και πολλές εκδηλώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
  • Χρειάζονται υποδομές και χρήματα, προσωπικό στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να μπορούν να χειρίζονται υποθέσεις, όπως επίσης και στην Υπηρεσία Θήρας του Υπουργείου Εσωτερικών. Η αστυνόμευση είναι πενιχρή και πολλές φορές δεν μπορούν να αστυνομεύουν όλες τις περιοχές της Κύπρου κατά την περίοδο του κυνηγίου. Επίσης οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες δεν μπορούν να ελέγχουν όλα τα υποστατικά είτε είναι κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία, είτε μεταφορές ζώων από και προς τα σφαγεία, τους ζωολογικούς κήπους, τα εξωτικά ζώα, τις παράνομες εισαγωγές, τις παράνομες εκτροφές ζώων κ.λπ.
  • Η πιστή εφαρμογή των νομοθεσιών. Στις περιπτώσεις που θα πρέπει να κατάσχουν ζώα, δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι αδειδοτημένοι χώροι για την προσωρινή κράτηση των ζώων.
  • Άμεσα να ψηφιστούν από τη Βουλή οι διάφορες νομοθεσίες και κανονισμοί. Κάποιοι από αυτούς ακόμα ευρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική μελέτη εδώ και δύο χρόνια.
zoa.jpg