Της Χριστίνας Μαύρου

Πλήρη στήριξη για μια βιώσιμη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, χωρίς εγγυήσεις παρέχουν οι ηγέτες των 7  χωρών του ευρωπαϊκού νότου.

Οι ηγέτες Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας, κατά τη διάρκεια της 4ης Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη, υιοθέτησαν στην κοινή τους διακήρυξη ιδιαίτερα σημαντική αναφορά για το Κυπριακό.

Απόλυτα ικανοποιημένος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διαμηνύοντας πως το Κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Ξεκάθαρη η τοποθέτηση και του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έστειλε έμμεσο, πλην σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, τονίζοντας παράλληλα το ρόλο που οφείλει να διαδραματίσει η ευρωπαϊκή ένωση προς επίλυση των κρίσεων στην περιοχή της Μεσογείου.

Στην ατζέντα της Συνόδου και θέματα ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ενημερώνει τους ομολόγους του για εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως αυτές, σε συνδυασμό με τις  συνέργειες που προωθούνται με γειτονικά κράτη, όπως ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med, μπορούν να συμβάλουν στον ευρωπαϊκό στόχο.

Τα ενεργειακά και πιο συγκεκριμένα  η γεώτρηση της Eni στο στόχο Καλυψώ, κυριάρχησε στη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Ιταλό Πρωθυπουργό Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Γάλλο Πρόεδρο ενημερώθηκε για την πρόσφατη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον τούρκο πρόεδρο στο Παρίσι.

Η επόμενη Σύνοδος των ηγετών του 7 χωρών του ευρωπαϊκού νότου θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο στη Λευκωσία.