Διήμερο ανασύνταξης για το Κυπριακό, με διπλή συνεδρία του Εθνικού Συμβου΄λιου σε μια προσπάθεια επαναχάραξης κοινής στρατηγικής προς διαχείριση του ναυαγίου στο Crans Montana.

Κατά τη σημερινή τετράωρη συνεδρία όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ λόγω έλλειψης χρόνου κατέθεσαν εισηγήσεις με μοναδικό στόχο τη συνέχιση της διαδικασίας και αναχαίτηση των τουρκικών απειλών περί επίλυσης του κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών.

«Γίνεται ένας πολύ παραγωγικός διάλογος. Στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πως αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατό να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

ενώπιον του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχει δύο γραπτές προτάσεις για τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν. Η μία έρχεται από το ΔΗΚΟ όπως αυτή κατατέθηκε από τον πρόεδρο του κόμματος, Νικόλα Παπαδόπουλου και η δεύτερη από τη Συμμαχία Πολιτών η οποία κατατέθηκε κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα.

«Εκτιμώ ότι θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου για να ολοκληρωθεί η συζήτηση αυτή», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ξεχωριστής σημασίας θεωρείται η αυρινή συνεδρία του Εθνικού, στην οποία θα παραστεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

«Είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Της συνόδου του Εθνικού συμβουλίου θα προηγηθεί κατά την ίδια συνάντηση των Αναστασιάδη – Κοτζιά, την πρώτη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών  στο ελβετικό θέρετρο.

Εν τω μεταξύ, στη σημερινή συνεδρία παρευρέθηκε και το ΕΛΑΜ, για πρώτη φορά μετά από καιρό αποχής, αντιδρώντας τους χειρισμούς του προέδρου της δημοκρατίας στο Κυπριακό.

Πάντως η Κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά της στις τουρκικές απειλές στην κυπριακή ΑΟΖ, δίνοντας απάντηση με τον έργο της δια θαλάσσης.

«Η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών και πολύ συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα», ξεκαθάρισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Το τουρκικό σκάφος Μπαρμπαρός και το υποστηρικτικό του Bravo Supporter πλέουν ανοιχτά της Πάφου, εντός του οικοπέδου 6 της Κυπριακής ΑΟΖ μέρος του οποίου η Άγκυρα αμφισβητεί επιμένοντας ότι εμπίπτει στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Της Χριστίνας Μαύρου