Του Γιώργου Χατζηπαναγή

Το βαπόρι από την Τουρκία που πιάστηκε στη Σητεία και μετέφερε 410 τόνους εκρηκτικών σε 29 εμπορευματοκιβώτια και είχαν προορισμό τη Λιβύη, πέρασε δύο φορές από την Κύπρο, κάνοντας μια φορά στάση στη Λάρνακα και μία στη Λεμεσό. Το πλοίο κινητή βόμβα με το όνομα Ανδρομέδα και σημαία Τανζανίας, που ξυπνά μνήμες από την έκρηξη στο Μαρί, είχε φτάσει για πρώτη φορά στο νησί μας στις 3 Δεκεμβρίου όταν μέλος του πληρώματος υπέστη καρδιακή προσβολή.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας και δόθηκαν οδηγίες όπως μεταφερθεί στο αγκυροβόλιο αντί στο λιμάνι. Παρότι το πλοίο έφυγε στις 9 το πρωί της 3ης Δεκεμβρίου εντούτοις στις 6 του ίδιου μήνα επέστρεψε.

Σύμφωνα με την γενική Διευθύντρια της Αρχής Λιμένων η στάση του πλοίου έγινε δεκτή για ανθρωπιστικούς λόγους ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές οδηγίες και παρότι η ίδια η Αρχή γνώριζε ότι υπήρχαν απαγορευμένες εκρηκτικές ύλες. Το πλοίο πάντως δεν μπορούσε σύμφωνα με πληροφορίες να κατασχεθεί γιατί δεν είχε ελλιμενιστεί όπως έγινε αργότερα στην Κρήτη.

Κληθείς να σχολιάσει το περιστατικό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας παρουσιάστηκαν αυτή τη φορά έτοιμες.

Τελικά μέλη του Λιμενικού σώματος της Ελλάδας απασφάλισαν χθες βράδυ το πλοίο βόμβα και το κατάσχεσαν στο λιμάνι του Ηρακλείου στην Κρήτη.

Διαβάστε επίσης: