Την υποστήριξή τους στην ειρηνευτική διαδικασία εκφράζουν με διακήρυξη που απέστειλαν προς τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, Ε/κ και Τ/κ γυναίκες, διεκδικώντας παράλληλα τη συμμετοχή των γυναικών στις ομάδες διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, η διακήρυξη που στάληκε στους δύο ηγέτες το Σαββατοκύριακο,  θα συνεχίσει να είναι διαθέσιμη για υπογραφή, και αποτελεί είναι συλλογικό αποτέλεσμα μιας πρωτοβουλίας οργανώσεων και μελών της κοινωνίας των πολιτών από όλες τις κοινότητες της Κύπρου. Εχει υπογραφεί από γυναικείες οργανώσεις και μέλη της κοινωνίας των πολιτών. Στη διακήρυξη οι γυναίκες ζητούν όπως «τόσο στις διαπραγματεύσεις, όσο και κατά την σύνταξη των συνταγμάτων του ομόσπονδου κράτους και των πολιτειών συμπεριληφθούν στις ομάδες διαπραγμάτευσης γυναίκες».

Οι γυναικείες οργανώσεις ζητούν επίσης όπως «υπάρξουν συνταγματικές διατάξεις που να διασφαλίζουν την ίση συμμετοχή των γυναικών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων, όπως για παράδειγμα ποσοστώσεις για την ίση συμμετοχή των γυναικών στο εκτελεστικό, νομοθετικό και δικαστικό πλαίσιο, στο ομοσπονδιακό, πολιτειακό και τοπικό επίπεδο». Ζητούν από τους δύο ηγέτες όπως «ενταχθεί η ισότητα των φύλων ως θεματική στην δημόσια εκπαίδευση, και όπως δοθεί έμφαση στην αποδόμηση στερεότυπων και καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Ζητούν ακόμη «όπως υπάρξει παραδοχή και απολογία και από τις δύο κοινότητες για το παρελθόν, και όπως γίνει συνειδητή προσπάθεια να ενθαρρυνθούν νέες ιστορικές και πολιτιστικές αφηγηματικές που να προάγουν την ειρήνη, το κοινό παρελθόν, τους κοινούς αγώνες καθώς και το κοινό μέλλον».

Πηγή: ΚΥΠΕ