Δια ζώσης θα ενημερωθεί εκτενώς αύριο το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος από τον πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών στο Μοντ Πελεράν.

Ο Μακαριώτατος εξέφρασε την ελπίδα όπως ο πρόεδρος διεκδίκησε πλήρως τα δικαιώματα του λαού μας.

Μιλούσε μετά το συλλείτουργο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα χρόνων Αρχιεπισκοπικής διακονίας και των ονομαστηρίων του.

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό και τα αποτελέσματα των συνομιλιών για το εδαφικό στο Μοντ Πελεράν, αναμένει και ο Αρχιεπίσκοπος  Χρυσόστομος, ο οποίος ευελπιστεί ότι θα τα πει αύριο δια ζώσης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ο Αρχιεπίσκοπος απόφυγε να προβεί σε δηλώσεις . «Είναι επικίνδυνο», είπε, «να πω οτιδήποτε προτού να τον δω. Εύχομαι να έχουν πετύχει κάτι για το καλό της πατρίδας μας, του λαού μας . Λύση θέλουμε όλος ο κυπριακός λαός και έλληνες και τούρκοι αλλά ακριβώς θέλουμε εκείνη τη λύση που θα ζήσουμε όλοι ευτυχισμένοι στη γη των πατέρων μας αυτή τη λύση θέλουμε, αν την πέτυχαν θα τους συγχαρούμε».

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εξέφρασε την στήριξη της εκκλησίας και την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έλαβε υπόψην τις θέσεις της Εκκλησίας και ότι διεκδίκησε πλήρως τα δικαιώματα του λαού μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, μιλούσε μετά το Αρχιερατικό Συλλείτουργο του οποίου προέστει το πρωί μαζί με τον Πατριάρχη Σερβίας, με αφορμή τα ονομαστήρια του και τα δέκα χρόνια διακονίας του.

Στην ομιλία του ο Μακαριώτατος αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρεί η εκκλησία της Κύπρου με την Εκκλησία της Σερβίας και συνεχάρη τον Πατριάρχη για την στάση που τήρησε στην Αγία και Μεγάλη Οικουμενική Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι στην Κρήτη. Αναφορά έκανε και στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο του οποίου η μνήμη τιμάται σήμερα, καθώς και στις εξελίξεις στη Συρία αλλά και στο Κυπριακό, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα.

«Και αυτές τις μέρες»,  ανέφερε, «τα Ηνωμένα 'Έθνη οι ισχυροί της γης μας συμβουλεύουν να συμβιβαστούμε με το άδικο, να διαγράψουμε πατρίδες και ναούς μας, τα ιερά και τα όσια μας και να υποθηκεύσουμε το μέλλον μας στην Τουρκία, και όλα ατά μπροστά στη ξεκάθαρη πρόθεση της Τουρκίας για κατάληψη ολόκληρης της Κύπρου».

Ο Πατριάρχης Σερβίας Ειρηναίος, ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την φιλοξενία και την διαχρονική στήριξη του στην εκκλησία και τον λαό της Σερβίας, ενώ ευχήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο για τα ονομαστήρια του.

Ο Αρχιεπίσκοπος τίμησε τον Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίο με το χρυσό παράσημο του Αποστόλου Βαρνάβα, την Ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Κύπρου.