Το αδιαχώρητο εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία να εντείνει τις προκλητικές της ενέργειες σε σχέση με την γεώτρηση Ονησίφορος στο οικόπεδο 11.

Στόχος η δημιουργία γκρίζων ζωνών στο πλαίσιο αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η κίνηση της να στείλει για σεργιάνι νότια της Πάφου, το τουρκικό σεισμικό πλοίο Μπαρμπαρός, το οποίο αφήνοντας το κόλπο της Αμμοχώστου, βρίσκεται πλέον ανοικτά της Μόρφου, κοντά στο οικόπεδο 6 το οποίο διεκδικεί η Τουρκία.

Την ίδια ώρα τουρκική πολεμική φρεγάτα βρίσκεται λίγο ψηλά κοντά στο οικόπεδο 11 και μάλιστα κινήσεις της εν λόγω φρεγάτας προς το west capella το προηγούμενο Σάββατο σήμαναν συναγερμό.

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να συνεχίσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Εκτιμάται πάντως πως δεν θα γίνει παραβίαση κόκκινων γραμμών, ή καλύτερα της ζώνης ασφάλειας των 500 μέτρων.

Την ίδια ώρα ούτε επιβεβαιώνεται αλλά ούτε και διαψεύδεται η πληροφορία πως το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Μπους έπλευσε πολύ κοντά στη γεώτρηση και έκανε χρήση των δυνατοτήτων που έχει για μπλοκάρισμα των συχνοτήτων μαχητικών.

Της Νατάσας Ιωάννου