Ένα έντονο διπλωματικό Θρίλερ λαμβάνει χώρα λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για Γενεύη, με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Θολό το τοπίο

Λίγες μέρες πριν την 12η Ιανοαρίου και το σκηνικό όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Τουρκία ίσως να εκπροσωπήσει   ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιριμ. Φυσικά επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για την ώρα ενώ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, και, παράλληλα, ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εάν το πράξει και ο Ερντογάν.

Όσον αφορά την Βρετανία , αυτή φαίνεται αναμένει τις αποφάσεις των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων πριν οριστικοποιήσει το επίπεδο εκπροσώπησής της στη διάσκεψη της Γενεύης. Ερωτηματικό και η παρουσία Γκουτέρες , καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η παρουσία του στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου και αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, ενώ όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει να δει σε πιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις  πρώτου λάβει την τελική του απόφαση. Πάντως μέχρι τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε αν τελικά ο κ. Γκουτερες θα είναι παρών στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.

Με όλα τα «όπλα στη φαρέτρα» η Λευκωσία

Στη Γενεύη μεταφέρεται η πολιτική ηγεσία της Κύπρου καθώς πέραν από το ΕΛΑΜ όλα τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα θα συνοδεύσουν τον ΠτΔ στην Ελβετία.

Πέρας από τα κόμματα τον ΠτΔ θα συνοδεύσουν  ο διαπραγματευτής κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης, τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας κα Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή , Κύπρος Χρυσοστομίδης, Πόλυς Πολυβίου, Παναγιώτης Δημητρίου, Νίκος Κλεάνθους, Τουμάζος Τσιελεπής, Μάριος Ηλιάδης, ομάδα τεχνοκρατών, καθώς επίσης και μέλη του Εθνικού Συμβουλίου».

Προστίθεται ότι «στην κυπριακή αποστολή θα συμμετέχουν Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Κωνσταντίνος Πετρίδης, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Βίκτωρας Παπαδόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Την ίδια ώρα στη Λευκωσία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα στη διεθνή διάσκεψη, αναλαμβάνοντας «ουσιαστικό ρόλο», ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι παρούσα θα είναι και η Κυπριακή Δημοκρατία, καθότι κράτος-μέλος της Ένωσης.

«Μεταβαίνουμε στη Γενεύη με απόλυτη σοβαρότητα, με ετοιμότητα να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα.