Του Σταύρου Αντωνίου

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο εσωτερικό η προκλητική στάση της Τουρκίας ενόψει της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Σε ανακοινώσεις τους τα κόμματα ΔΗΚΟ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύης, ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ, καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μελετήσει τις προτάσεις που κατέθεσαν για αλλαγή στρατηγικής στο κυπριακό, ενώ ο ΔΗΣΥ ζητά από την τ/κ πλευρά να προσέλθει στο διάλογο με ρεαλιστικές θέσεις.

Σημειώνεται ότι σήμερα το απόγευμα η ώρα 6:30 θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των ηγετών για το κυπριακό, η δεύτερη συνάντηση μετά την αποχώρηση του Τ/κ ηγέτη από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Προκλητική η στάση της Τουρκίας λέει το ΔΗΚΟ

Υπό τη σκιά των τουρκικών προκλήσεων στο FIR Λευκωσίας και στην κυπριακή ΑΟΖ, συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διερωτώνται τους λόγους της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στην προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη.

Σε ανακοίνωση του το ΔΗΚΟ εκφράζει το ερώτημα «Πώς ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δικαιολογεί την παρουσία του στη συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, με δεδομένη την κλιμακούμενη προκλητικότητα και παρανομία της Τουρκίας, όταν η τουρκική πλευρά χρησιμοποίησε μια αδικαιολόγητη και αστεία πρόφαση, για να διακόψει τις διαπραγματεύσεις και εκβίαζε την Ελληνοκυπριακή πλευρά απαιτώντας «διόρθωση του λάθους»;

Και προσθέτει ότι «είναι εκ του αποτελέσματος αποδεδειγμένο ότι η στρατηγική των υποχωρήσεων και της συμμόρφωσης με τις τουρκικές υποδείξεις, έχει απομακρύνει την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο κυπριακό. Αυτή η πολιτική και αυτή η στρατηγική πρέπει να αλλάξουν».

Καταγγέλλει μάλιστα την κυβέρνηση και τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι ψεύδονται στο θέμα της πρότασης του ΔΗΚΟ για εφαρμογή νέας στρατηγικής στο κυπριακό, υπενθυμίζοντας τους ότι «ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος κατέθεσε στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο (13/2/2017) εικοσασέλιδο έγγραφο αναφορικά με τη νέα στρατηγική που προτείνει το Κόμμα».

Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να «θέσει προς συζήτηση τις προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και των άλλων κομμάτων, όπως ο ίδιος δεσμεύθηκε ότι θα πράξει, στην επιστολή του προς τους πολιτικούς αρχηγούς της 6ης Φεβρουαρίου 2017».

Νέα στρατηγική προτείνει η Συμμαχία Πολιτών

Από την πλευρά της η Συμμαχία Πολιτών ενημερώνει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο «ότι από το 2015 κατέθεσε 60σέλιδη ολοκληρωμένη και εφαρμόσιμη στρατηγική».

Ενώ καταγγέλλει την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας ενόψει συνομιλιών και δηλώνει ότι με δεδομένη την αλλαγή συμπεριφοράς του κ. Ακιντζί και τις προκλητικές του δηλώσεις, θεωρεί απίθανο να υπάρξει θετική στάση στις συνομιλίες από τουρκοκυπριακής πλευράς.

Κίνημα Αλληλεγγύη: Ψεύδεται η κυβέρνηση

Για παραπλάνηση του κυπριακού λαού καταγγέλλει τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο το Κίνημα Αλληλεγγύη, όπου τον καλεί να σταματήσει να «επαναλαμβάνει δημόσια ότι δεν έχει ακούσει προτάσεις από την αντιπολίτευση για εφαρμογή νέας στρατηγικής στο Κυπριακό».

Αναφέρει επίσης ότι «η επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό σηματοδοτείται από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα». Και ότι η νέα τάξη πραγμάτων που δημιουργείται επιβάλλει τη «συνολική επανεκτίμηση της κατάστασης και ο ανασχεδιασμός της τακτικής και στρατηγικής μας».

Και καταλήγει ότι «η αλλαγή στρατηγικής είναι έργο της επόμενης κυβέρνησης».

ΕΔΕΚ: Λανθασμένη η τακτική του Προέδρου

Για λανθασμένη τακτική στο κυπριακό κάνει λόγο η ΕΔΕΚ ενόψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών για το κυπριακό, καταγγέλλοντας την Τουρκία για προκλητική συμπεριφορά.

Καλεί μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να σταματήσουν να ακολουθούν μια τακτική συνεχών υποχωρήσεων.

«Οι άνευ όρων υποχωρήσεις, η αποφυγή διεκδίκησης ουσιαστικών και δίκαιων αιτημάτων και ουσιαστικά η πλήρης παράδοση στις επιλογές της κατοχικής Τουρκίας και του εκπροσώπου της στην κατεχόμενη Κύπρο, δεν πρόκειται ποτέ να διασφαλίσουν δημοκρατική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά σίγουρα θα οδηγήσουν σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει η ΕΔΕΚ. 

Και ζητά αλλαγή τακτικής με την αξιοποίηση των διαπραγματευτικών μας όπλων και τη διεκδίκηση της εφαρμογής  «των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλο το νησί».

ΕΛΑΜ: Να αποχωρήσει από τις συνομιλίες ο ΠτΔ

Τις τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις δύο παράτυπες NAVTEX, την παράνομη δέσμευση μέρους του FIR Λευκωσίας και τις προκλητικές απειλές της τουρκικής πλευράς για το Φυσικό Αέριο καταγγέλλει το ΕΛΑΜ, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποχωρήσει από τις συνομιλίες για το κυπριακό και να εκθέσει διεθνώς την τουρκική πλευρά.

«Να θυμίσουμε ότι πριν λίγες εβδομάδες αποχώρησε ο κατοχικός ηγέτης από τις συνομιλίες αναίτια, με πρόφαση δήθεν το Ενωτικό Δημοψήφισμα, με το ΔΗΣΑΚΕΛ να σπεύδει να διορθώσει το ‘λάθος’ για να τον ικανοποιήσει», καταλήγει το ΕΛΑΜ.

Να επανεξετάσουμε την πολιτική μας λένε οι Οικολόγοι

Καθώς δημιουργούνται νέες πραγματικότητες, οφείλουμε να επανεξετάσουμε τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης, ο οποίος θεωρεί πως οι συνομιλίες επαναρχίζουν υπό άσχημες συνθήκες, καθώς "υπάρχει ένα όργιο προκλήσεων εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Τούρκους".

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο περιοδείας του στη Λεμεσό, ο κ.Περδίκης είπε πως ο ίδιος αναμένει να πληροφορηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, την ερχόμενη Δευτέρα, για το πώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιδρά σε αυτόν τον "καταιγισμό από τουρκικές προκλήσεις, που στέλνουν νομίζω και καθοριστικά μηνύματα και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων". 

Τα δεδομένα των διαπραγματεύσεων και η πολιτική μας πρέπει να επανεξεταστούν από την αρχή, εκτιμά ο Γιώργος Περδίκης, ο οποίος δηλώνει πως έχει αποτύχει η πολιτική που οι ηγεσίες Ελλάδας και Κύπρου ακολουθούσαν όλα αυτά τα χρόνια, από υπαιτιότητα άλλων και όχι δική μας.

Ρεαλισμό από την τ/κ πλευρά ζητά ο ΔΗΣΥ

Μήνυμα ρεαλισμού απεύθυνε προς την τ/κ πλευρά ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφέροντας πως ο ίδιος αναμένει την κατάθεση ρεαλιστικών προτάσεων για εξεύρεση κοινά αποδεκτών προσεγγίσεων στο Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση με τον Ιταλό Πρέσβη Γκίντο Τσερμπόνι, ο κ. Νεοφύτου σχολίασε την δέσμευση περιοχών στα νοτιοδυτικά της Κύπρου από τη Τουρκία και την κάθοδο του Μπαρμπαρός, επαναλαμβάνοντας τη θέση πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αναγνωρισμένο μέλος του ΟΗΕ και ισότιμο μέλος της ΕΕ με τα κυριαρχικά δικαιώματα να μην αμφισβητούνται από διεθνείς οργανισμούς.

«Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως», είπε, «παρά τις προκλήσεις και τις στερούμενες νομικού υποβάθρου δηλώσεις και θέσεις της τουρκικής πλευράς επέλεξαν και συμμετείχαν στους διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου».

Ενώ έστειλε το μήνυμα ότι οι προγραμματισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχίσουν για την ενέργεια, καθώς, όπως ανέφερε, «το θέμα της ενέργειας δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά το σύνολο της Ευρώπης»