Στην Κυπριακή ΑΟΖ  από το βράδυ της Τρίτης βρίσκεται το γεωτρύπανο West Capella , το οποίο έφτασε στο σημείο και στον στόχο «Ονησίφορος.

Με την άφιξη του West Capela άρχισαν και οι  διαδικασίες σταθεροποίησης και προετοιμασίας ενόψει της γεώτρησης στον στόχο «Ονησίφορο». Πρόκειται για την πέμπτη κατά σειρά εώτρηση εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά τις δύο της Noble και τις δύο της ΕΝΙ.

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Άγκυρα

Την τακτική των προκλήσεων συνεχίζει η Άγκυρα, καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε την πραγματοποιήσει νέων ασκήσεων   με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ .

Ομπρέλα προστασίας στο γεωτρύπανο

Ομπρέλα προστασίας στο γεωτρύπανο West Capella  θα παρέχουν δύο φρεγάδες του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, που συμμετέχουν στην Ειρηνευτική Δύναμη του Λιβάνου, έχουν αποσπαστεί για τον σκοπό αυτό και διακριτικά, έχουν ήδη ελλιμενιστεί στο λιμάνι Λάρνακας. 

Εξ άλλου, με οδηγία προς ναυτιλλομένους που έχει εκδώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, δεσμεύει την περιοχή στην οποία θα διεξαχθεί η γεώτρηση από το West Capella από τις 10 Ιουλίου 2017 μέχρι 15 Οκτωβρίου του 2017.
 
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν κάποια στιγμή τον επόμενο Σεπτέμβριο και Οκτώβριο και αμέσως μετά να συνεχιστούν οι εργασίες για έκδοση των τελικών αποτελεσμάτων.

Η εταιρεία Total αποφάσισε να επανεξετάσει το δυναμικό του τεμαχίου «11» μετά την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ» στην αιγυπτιακή ΑΟΖ το 2015 και το οποίο απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από τεμάχιο «11» και δημιουργεί αισιοδοξία για εξεύρεση παρόμοιων κοιτασμάτων με αυτά του «Ζορ».