Εκκληση προς όλους τους επισκέπτες στις Αλυκές Λάρνακας να σέβονται τον υδροβιότοπο και το οικοσύστημα και να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, απευθύνει η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας με αφορμή την άφιξη εδώ και βδομάδες μεγάλου αριθμού φλαμίνγκο και άλλων αποδημητικών πουλιών.

 
Σε γραπτή ανακοίνωση της ΕΤΑΠ αναφέρεται ότι το θέαμα στις Αλυκές Λάρνακας αυτή την εποχή είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό και είναι πλήρως αντιληπτό ότι οι επισκέπτες επιθυμούν να δουν από κοντά το μοναδικό αυτό υδροβιότοπο.  Ενόψει όμως του γεγονότος ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονο και πολύ συχνό το πρόβλημα ενόχλησης των αποδημητικών πουλιών, σημειώνει, “απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους επισκέπτες στις Αλυκές, να σέβονται τον υδροβιότοπο και το οικοσύστημα και να συμπεριφέρονται κατά τρόπο υπεύθυνο».
 
Προστίθεται ότι «έχει παρατηρηθεί ότι συμπολίτες μας αλλά και ξένοι επισκέπτες μπαίνουν μέσα στην Αλυκή για να πλησιάσουν τα φλαμίνγκο κάτι που προκαλεί σοβαρά προβλήματα για το είδος που θεωρείται ιδιαίτερα ευάλωτο στην ενόχληση”.

Η ΕΤΑΠ επικαλείται ενημέρωση από τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου, σύμφωνα με την οποία τα φλαμίνγκο επισκέπτονται τις Αλυκές για να ξεκουραστούν και να τραφούν και όταν υπάρχει συνεχής ενόχληση ενδέχεται όχι μόνο να απομακρυνθούν από την Κύπρο, αλλά να υπάρξουν και επιπτώσεις στην αναπαραγωγική τους επιτυχία κατά την άνοιξη.
 
Οπως υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση, «η Αλυκή της Λάρνακας έχει χαρακτηριστεί ως Υδροβιότοπος Διεθνούς Σημασίας (Ramsar), μεταξύ άλλων, λόγω και του αριθμού φλαμίνγκο που φιλοξενεί το χειμώνα, τα οποία θεωρούνται προστατευόμενο είδος. Θα πρέπει, συνεπώς, να διαφυλαχθεί για την οικολογική της αξία αλλά και για το φυσικό περιβάλλον που αποτελεί ένα σπάνιας ομορφιάς σημείο ενδιαφέροντος του νησιού μας».
 
Τέλος, η Εταιρεία καλεί όσοι εντοπίζουν ενέργειες πρόκλησης ενόχλησης των πουλιών, καλούνται να προβαίνουν αμέσως σε καταγγελίες στην Υπηρεσία Θήρας (εικοσιτετράωρη περίπολος) στα τηλέφωνα 99542774 / 99634325.

Πηγή: ΚΥΠΕ