Της Χριστίνας Μαύρου

Προς πάσα κατεύθυνση διακηρύσσει την απόφασή της για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο η Άγκυρα. Σε άρθρο του σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές εφημερίδες της Ιταλίας, την Milano Finanza, ο υπουργός ενέργειας, Μπεράτ Αλπαϊράκ απευθύνει μάλιστα πρόσκληση σε δυτικές εταιρείες να βάλουν στα πλάνα τους την Τουρκία, η οποία θα επενδύσει πολλά στο κεφάλαιο ενέργεια τα επόμενα χρόνια.

Επιμένει πως τα σεισμογραφικά δεδομένα που έχουν συλλεγεί από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι πολλά υποσχόμενα και πως οι γεωτρήσεις που θα γίνουν να αναδείξουν την προοπτική της περιοχής, ενώ θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια που επιδιώκει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, η Άγκυρα, σε μια προφανή προσπάθεια να εντείνει την πίεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, έζωσε ξανά με νέα παράτυπη ΝΑΦΤΕΞ την κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, η ΝΑΦΤΕΞ καλύπτει έκταση 41.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, από βορειοδυτικά του Ακάμα μέχρι νοτιοανατολικά του Κάβο Γκρέκο.Πλησιάζει σε απόσταση 14 χιλιομέτρων το σημείο της γεώτρησης στον στόχο «Καλυψώ», ενώ επικαλύπτει τον επόμενο στόχο γεώτρησης της ΕΝΙ, τη «Σουπιά στο οικόπεδο τρία, όπως και τους διαδρόμους, εναέριους και θαλάσσιους που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για τα υποστηρικτικά σκάφη και ελικόπτερα του SAIPEM 12000.