Την περασμένη βδομάδα είχα την ευκαιρία να ταξιδεύσω στήν Μεγάλη Βρεττανία και να  έχω επαφές με συνεργάτες μου στα Πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου με σκοπό να ενημερωθώ για τα κριτήρια εισδοχής (το απόλυτήριο Λυκείου αποτελεί επαρκές πιστοποιητικό για την εισδοχή σχεδόν σε όλα τα αγγλικά πανεπιστήμια), τα δίδακτρα των πανεπιστημίων αλλά και ευκαιρίες χρηματοδότησης τους.

Τα νέα είναι χαρμόσυνα για τους Κύπριους φοιτητές και γονείς που σκέφτονται να στείλουν τα παιδία τους στήν Μεγάλη Βρεττανία γιατί κόντρα σε αυτά που διέδιδαν κάποιοι καλοθελητές ότι δεν θα παραχωρηθεί το δάνειο στους Κύπριους φοιτητές για το ακαδημαικό έτος 2017/18 αυτό διαψεύσθηκε πανηγυρικά (βλέπε ανακοίνωση Αγγλικής Κυβέρνησης ημερομηνίας 11/10/16) . Το δάνειο συνεχίζει κανονικά να διατίθεται από την Εταιρεία Φοιτητικών Δανείων (Student Loans Company- SLC), που έχει σαν έδρα την Αγγλία και οι φοιτητές θα μπορούν να κάνουν δάνεια για την κάλυψη των διδάκτρων, τα οποία θα ξεκινούν να αποπληρώνονται μόλις οι απόφοιτοι πλέον εργοδοτηθούν και αρχίζουν να κερδίζουν τουλάχιστο ετήσιο εισόδημα πάνω από 21000 στερλίνες. Ο πίνακας που ακολουθεί δείχνει αναλυτικά  ποιό θα είναι το ποσό που θα αποπληρώνει ο φοιτητής με βάση το εισόδημα που θα κερδίζει¨.

Salary                  Monthly Repayment

(Σε στερλίνες)   (Σε στερλίνες)

21000                       0

22000                       7

25000                     30

30000                     67

35000                    105

Όπως βλέπετε με βάση τον πιο πάνω πίνακα για να αρχίσεις να αποπληρώνεις πρέπει να έχεις ένα ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αλλά και από την άλλη το μηνιαίο ποσό αποπληρωμής είναι πάρα πολύ μικρό ακόμα και στο σενάριο που έχεις ετήσιο εισόδημα 35000 στερλίνες πράγμα δύσκολο στις μέρες μας. Εάν ο φοιτητής δεν βρεί δουλειά τα επόμενα 30 χρόνια από την μέρα αποφοίτησης με ελάχιστο μισθό ετησίως 21000 στερλίνες το δάνειο διαγράφεται . Το δάνειο θα τοκίζεται με ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 3%.

Το γεγονός αυτό είναι μείζονος σπουδαιότητας για την Κύπρο μας γιατί η χώρα μας είναι η υπ αριθμόν ένα στην αποστολή φοιτητών στα βρεττανικά πανεπιστήμια.

Η απόφαση  αυτή της Αγγλικής Κυβέρνησης (ημερομηνίας 11/10/16) σημαίνει ότι οι μαθητές που υποβάλλουν αίτηση για να σπουδάσουν από το 2017-2018 όχι μόνο θα είναι επιλέξιμοι για την ίδια τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη, όπως είναι τώρα, αλλά ότι η επιλεξιμότητα τους θα συνεχιστεί καθ 'όλη την πορεία τους, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλθει απο την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου .

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στους Κύπριους φοιτητές να σπουδάσουν στα κορυφαία πανεπιστήμια του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς  να έχουν αλλάξει οι όροι της χρηματοδότησης όπως τους γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Είναι αξιοσημείωτο ότι το δάνειο σπουδών είναι διαθέσιμο τα τελευταία 2 χρόνια και σε μεταπτυχιακό επίπεδο με τους ίδιους όρους. Οι αιτήσεις για το δάνειο τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο αρχίζουν τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου και αφού προηγηθεί η προσφορά θέσης από το Πανεπιστήμιο.

Τέλος να αναφέρουμε ότι τώρα είναι περίοδος αιτήσεων (15 Ιανουαρίου τελείωνει η διορία αιτήσεων για προπτυχιακές σπουδές) για υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν  για το ακαδημαικό έτος 2017-18 και άρα θεωρείται ορθό να τρέξουν να κάνουν αίτηση.

Σαββίδης Χρύσανθος

Αντιπρόσωπος Βρεττανικών Πανεπιστημίων

Savvidis@cytanet.com.cy

Tel 22517191 or 99333333