Αρνητική εμφανίστηκε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά για τη συμφωνία που παρουσίασε η ελληνική κυβέρνηση για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

Σε σημερινή της δήλωση η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζει το κείμενο των είκοσι σελίδων ως ένα βήμα, όχι όμως ολοκληρωμένη λύση και σημειώνει ότι υπάρχουν θετικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το ΚΙΝΑΛ, αβεβαιότητες αλλά και αρνητικά σημεία και προβλήματα που μπορεί να απομακρύνουν την προοπτική μιας βιώσιμης και εθνικά επωφελούς λύσης. «Η υλοποίηση της συμφωνίας, δεν εξαρτάται από την Ελλάδα, αλλά κυρίως από τις ενέργειες της γειτονικής χώρας», σημειώνει στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, η επικεφαλής του ΚΙΝΑ συμπληρώνει ότι η συμφωνία θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή αν:

α) Η αναθεώρηση του συντάγματος των Σκοπίων περιλαμβάνει την προσαρμογή της εθνικότητας και της γλώσσας σύμφωνα με τη νέα ονομασία και

β) Η επιστολή πρόσκλησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ σταλεί μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ώστε να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα.

Τέλος επιτίθεται τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση υποστηρίζοντας ότι η πρώτη  «με τη διγλωσσία και  χειρισμούς της, αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για το πολωτικό και διχαστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και στο μείζον αυτό εθνικό θέμα ενώ η ΝΔ φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος και με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής.

Πηγή: ΚΥΠΕ