Δώδεκα χρόνια μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της Helios, στις 14 Αυγούστου 2005, οι συστάσεις τόσο της ελληνικής όσο και της κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δεν εφαρμόστηκαν πλήρως από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την τραγική επέτειο, το «Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων – FSF-MED».

Ειδικότερα, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος, η τελευταία σύσταση, που θεωρείται από τις πλέον σημαντικές και αφορά την αλλαγή του θεσμικού και οργανωτικού πλαισίου του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, που θα το καταστήσει ικανό να αντιμετωπίζει τις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, δεν εφαρμόστηκε ακόμη παρά το γεγονός ότι η σχετική απόφαση από το Υπουργικό Συμβούλιο λήφθηκε από το 2006. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FSF-MED Χρίστος Πέτρου τονίζει ότι «η ορθολογιστική αναδιάρθρωση της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας είναι σημαντική όχι μόνο για την διατήρηση της αεροπορικής ασφάλειας, αλλά και για το κύρος, την αξιοπιστία και την κρατική κυριαρχία της Κύπρου». 

Ο κ. Πέτρου καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να συνεργαστούν για την άμεση ψήφιση και υλοποίηση του σχετικού νομοσχεδίου, δεδομένων μάλιστα και των ενεργειών και επιδιώξεων της Τουρκίας όσον αφορά τον εναέριο χώρο και το FIR της Κύπρου, η οποία μεταξύ άλλων προβάλλει το επιχείρημα ότι οι επιδόσεις της Κυπριακής Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι ικανοποιητικές.

Πηγή: ΚΥΠΕ