Ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται σήμερα της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Γενεύη για τη Διάσκεψη για την Κύπρο, τόνισε ότι, όταν πρόκειται για την ειρήνη, οι πάντες πρέπει να αναλάβουν το σχετικό ρίσκο και κάλεσε όλους να αδράξουν την ευκαιρία για την επανένωση της Κύπρου, η οποία χωρίζεται από την τουρκική εισβολή του 1974.

Μαζί του είναι και Ύπατη Εκπρόσωπος Federica Mogherini και ο Προσωπικός του Απεσταλμένος στην ομάδα των Ηνωμένων Εθνών Pieter Van Nuffel, που βρίσκεται στη Γενεύη από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τη Δευτέρα.

Καθ' οδόν προς τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Γιούνκερ δήλωσε: «Από τότε που έγινα πρόεδρος της Κομισιόν, έχω ένα προσωπικό ενδιαφέρον για την ενοποίηση της Κύπρου. Πρέπει τώρα να αδράξουμε την ευκαιρία για ενοποίηση της Κύπρου και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είμαι στη Γενεύη σήμερα. Όταν πρόκειται για την ειρήνη, πρέπει να πάρεις το αεροπλάνο. Είναι επικίνδυνο, αλλά όταν πρόκειται για την ειρήνη όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το ρίσκο. Εκείνοι που δεν λαμβάνουν κανένα κίνδυνοι παίρνουν το μεγαλύτερο ρίσκο".

Από τότε που ανέλαβε η Κομισιόν Γιούνκερ, ο Πρόεδρος ήταν σε στενή επαφή με όλους τους βασικούς φορείς και έχει υποστηρίξει ενεργά τη διαδικασία διευθέτησης ως ζήτημα προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια συνολική διευθέτηση θα ήταν επωφελής για την Κύπρο, την ΕΕ και για την ευρύτερη ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, αναφέρει η Κομισιόν σε πρόσφατη γραπτή δήλωση.

Σύμφωνα με τη δήλωση της Κομισιόν, ο ΟΗΕ φιλοξενεί σύνοδο με θέμα την Κύπρο στη Γενεύη, που αναμένεται να επικεντρωθεί σε ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Παρόντες στη συνάντηση είναι ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και οι υπουργοί Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Η ΕΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι επίσης στη Γενεύη για τη Διάσκεψη. Η Κύπρος είναι διαιρεμένη μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Αναστασιάδης και Ακιντζί έχουν ξεκινήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες από τον Μάιο του 2015, με σκοπό να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων που θα επανενώνει τη χώρα κάτω από μια ομοσπονδιακή στέγη, αναφέρει η Κομισιόν.

Πηγή: ΚΥΠΕ