Έτοιμοι είναι οι στρατιωτικοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας  για την αναβάθμιση της ναυτικής βάσης στο Μαρί, με τον εκσυγχρονισμό της ναυτικής βάσης να αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα στρατιωτικά έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια.

Όπως αποκάλυψε το TVONE στο πλαίσιο του κεντρικού δελτίου ειδήσεων  η έκθεση των εμπειρογνωμόνων χωρίζεται σε δύο φάσεις με κόστος κοντά στα 50 εκατομμύρια ευρώ, ένα κόστος του οποίου μέρος θα καλυφθεί είτε από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε ακόμη και σε διμερές επίπεδο, από χώρες που συμμετέχουν στην PESCO.

Η πρώτη φάση του έργου θα αφορά εμβάθυνση της θαλάσσιας περιφέρειας και τοποθέτηση λιμενοβραχιόνων, αλλά και έργα στη στεριά όπως την κατασκευή διοικητικής υποστήριξης με αποθηκευτικούς χώρους, κέντρο συντονισμού καθώς και αμυντικά έργα με την τοποθέτηση σύγχρονων αντιαεροπορικών όπλων.

Η δεύτερη φάση και πιο σημαντική θα αφορά την επέκταση του λιμένα με την αύξηση της χωρητικότητας πλοίων που θα μπορεί να δεχθεί.

Οι σχεδιασμοί αφορούν τον ελλιμενισμό οκτώ έως δέκα φρεγατών, την ώρα που εκεί θα βρίσκονται κανονιοφόροι, πυραυλάκατοι, τορπιλάκατοι και υποβρύχια, ενώ  την έναρξη των κατασκευαστικών έργων και τα χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης και των δύο φάσεων, θα αποφασιστούν από τους Γάλλους εμπειρογνώμονες που φθάνουν στην Κύπρο αυτή την εβδομάδα.

Παρούσα η Κύπρος στην Ευρωπαϊκή Αμυντική Ένωση

Παρούσα θα είναι σήμερα η Κύπρος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό θα αποτελέσει το πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης, μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, γνωστή ως  PESCO.