Η Βρετανία παραμένει η πρώτη επιλογή όσων Κύπριων φοιτητών επιθυμούν να  σπουδάσουν στο εξωτερικό για προπτυχιακές αλλά και για μεταπτυχιακές σπουδές.  

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι Κύπριοι επιλέγουν την Αγγλία ως εκπαιδευτικό προορισμό. Ένας από αυτούς είναι ότι τα Αγγλικά πανεπιστήμια παρέχουν γενικά εκπαίδευση υψηλών προδιαγραφών. Έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν στις μεγαλύτερες και καλύτερες βιβλιοθήκες καθώς και στα πιο σύγχρονα εργαστήρια.  Επίσης, δεν  παρακολουθούν απλώς τις διαλέξεις (lectures) των καθηγητών  αλλά με ειδικά σεμινάρια (tutorials) μπορούν να συμμετέχουν συζητώντας τα θέματα των διαλέξεων και ότι τυχόν τους προβλημάτισε. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνονται η ανεξαρτησία, η πολύπλευρη γνώση και η κριτική σκέψη: αναγκαίες δεξιότητες που θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον.

Οποιοδήποτε  πρόβλημα  και  να  έχουν το πανεπιστήμιο είναι στο πλευρό τους. Έχουν  προσωπικό καθηγητή ο οποίος παρακολουθεί την πρόοδό τους και θα τους συμβουλεύει για όλα  τα ακαδημαϊκά θέματα που μπορεί να τους απασχολούν. Όμως, ο πιο σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία για να σπουδάσουν είναι το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια στην Αγγλία είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένα και εφόσον ο βαθμός του πτυχίου τους  είναι αξιόλογος, θα τους οδηγήσει σε μια αξιόλογη επαγγελματική σταδιοδρομία και αποκατάσταση είτε στην Κύπρο είτε στο εξωτερικό.

Επίσης ένας άλλος σημαντικός λόγος που επιλέγουν  την Αγγλία και δεν έχει να κάνει με την ποιότητα εκπαίδευσης αλλά με το κόστος σπουδών είναι ότι οι φοιτητές δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τα δίδακτρα παρά μόνον εφόσον το επιθυμούν. Αντιθέτως, μπορούν να προβούν στην διαδικασία αίτησης φοιτητικού δανείου.

Η Αγγλική κυβέρνηση θέλοντας να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα χιλιάδων ευρωπαίων φοιτητών που ήδη σπουδάζουν και πρόκειται να σπουδάσουν σε πανεπιστήμια της Μ. Βρετανίας, επιβεβαίωσε (21/4/2017) με επίσημη ανακοίνωσή της (https://www.gov.uk/government/news/government-confirms-funding-for-eu-students-for-2018-to-2019) ότι πέραν των παιδιών που ήδη σπουδάζουν και αυτών που θα πάνε φέτος (2017-2018) κατοχυρώνει τόσο σε προπτυχιακό όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο και τα παιδιά που θα εισαχθούν και το 2018-2019 χορηγώντας τους το φοιτητικό δάνειο.

Η απόφαση σημαίνει ότι οι φοιτητές της ΕΕ που υποβάλλουν αίτηση για προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό πρόγραμμα σε ένα αγγλικό πανεπιστήμιο ή ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης το ακαδημαϊκό έτος 2018 έως 2019 θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε φοιτητικά δάνεια και επιχορηγήσεις, ακόμη και αν η σπουδή τους ολοκληρώνεται μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ .

Aν και τέλος Μαίου υπάρχει χρόνος για υποψήφιους φοιτητές που επιθυμούν να σπουδάσουν  για το ακαδημαικό έτος 2017-18 φτάνει να τρέξουν να κάνουν αίτηση και να έχουν κατα κύριο λόγο καλό απολυτήριο.

Το clearing είναι μια υπηρεσία που είναι διαθέσιμη μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, αλλά για τους περισσότερους υποψήφιους φοιτητές χρησιμοποιείται αμέσως μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων των εξετάσεών τους. Στόχος του clearing είναι να βοηθήσει τους υποψηφίους οι οποίοι δεν έχουν εξασφαλίσει μια θέση στο πανεπιστήμιο ή κολέγιο, να βρούν και να εγγραφούν σε πανεπιστημιακά προγράμματα με βάση τις κενές θέσεις που δημοσιεύουν τα Βρετανικά πανεπιστήμια.

Οι επίσημες λίστες των κενών θέσεων δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του UCAS.

Ποιοι δικαιούνται να κάνουν χρήση της διαδικασίας του clearing?

  • Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν λάβει κάποια προσφορά (offer). 2) Όσοι υποψήφιοι δεν έχουν κάνει αποδεκτή καμία προσφορά επειδή δεν μπόρεσαν να καλύψουν τις προϋποθέσεις που τους τέθηκαν. 3) Όσοι αρνήθηκαν ή δεν απάντησαν σε αποδεκτή (confirmed offer) προσφορά πανεπιστημίου και ως εκ τούτου δεν είναι κάτοχοι κάποιας προσφοράς. 4) Όσοι έκαναν αίτηση σε ένα μόνο πανεπιστήμιο το οποίο τους απέρριψε και είχαν καταβάλει το πλήρες ποσό για την υποβολή της αίτησης UCAS. 5) Όσοι υποψήφιοι κάνουν αίτηση μετά τις 30 Ιουνίου για να σπουδάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Εν κατακλείδι, είναι απολύτως απαραίτητο να τονιστεί ότι ο κάθε μαθητής θα πρέπει να σπεύσει να συμπληρώσει τις αιτήσεις του για τα αγγλικά πανεπιστήμια το γρηγορότερο δυνατόν,  λόγω του ότι ακολουθείται μια διαδικαστική πορεία από τη στιγμή που γίνονται οι αιτήσεις μέχρι τη στιγμή που έρχονται οι πρώτες απαντήσεις από τα πανεπιστήμια.

Χρύσανθος Σαββίδης

Εκπαιδευτικός σύμβουλος & Εκπρόσωπος Βρετανικών πανεπιστημίων