Αντιδράσεις και αντεγκλήσεις έφερε η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, για τις καλές του Υπηρεσίες στο Κυπριακό.

Σε ανακοίνωση του το εκλογικό επιτελείο του Υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρου Μαλά  στρέφει τα πυρά του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς αναφέρει ότι  «ο κύριος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι ο λόγος της αποτυχίας στο Κρανς Μοντανά ήταν η στείρα επιμονή της Τουρκίας σε συνέχιση της Συνθήκης Εγγύησης και των επεμβατικών δικαιωμάτων. Ο Γ.Γ. στην έκθεσή του που κυκλοφόρησε και επίσημα κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνει αυτό το αφήγημα».

«Ο Γ.Γ. αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία πήγε στο Κρανς Μοντανά δεσμευμένη να εξεύρει αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και ότι υπήρξε στρατηγική συναντίληψη στα θέματα ασφάλειας- εγγυήσεων. Με αυτή την αντίληψη πήγε και στο δείπνο, εκτιμώντας ότι στο θέμα αυτό είχε γίνει ένα ιστορικό βήμα».

«Καλείται ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δώσει μια εξήγηση στους πολίτες για το περιεχόμενο της έκθεσης. Καλείται ουσιαστικά να εξηγήσει στους πολίτες γιατί άλλα λέει ο ίδιος και εντελώς διαφορετικά ο Γ.Γ. για το τί έγινε στο Κρανς Μοντανά. Και βέβαια, τί προτίθεται να πράξει».

Στην ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του κ. Μαλά απάντησε ο Δημοκρατικός Συναγρμός.

Στην ανακοίνωση του ο ΔΗΣΥ, αναφέρει, «δηλαδή ο Σταύρος Μαλάς θα έκλεινε συμφωνία με τον Τσαβούσογλου που διαβεβαίωνε ότι η Τουρκία και θέλει και θα εξασκήσει επεμβατικά δικαιώματα»;

 «Το εκλογικό επιτελείο του κ.Μαλά μας λέει σήμερα ξανά ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι η διάσκεψη του Κραν Μοντανά απέτυχε εξαιτίας της επιμονής της Τουρκίας σε εγγυήσεις και παρουσία στρατού στην Κύπρο, ενώ ο γ.γ. των Η.Ε. δεν αναφέρει κάτι τέτοιο στην Έκθεσή του».

«Είναι όμως καιρός να αφήσουμε τα προεκλογικά παιχνίδια και γι’ αυτό ρωτάμε ευθέως τον ίδιο τον κ. Μαλά»:

«Ας μας πει ο ίδιος: Πιστεύει ότι έχει κάποιος άλλος εκτός από την Τουρκία την ευθύνη που δεν μπόρεσε να υπάρξει μια αποδεκτή συμφωνία»;

«Θα έκανε ποτέ ο κ. Σταύρος Μαλάς συμφωνία, με τον κ. Τσαβούσογλου να δηλώνει κατηγορηματικά στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ότι η Τουρκία και θέλει και σκοπεύει να εξασκήσει τα επεμβατικά δικαιώματα στην Κύπρο»;

«Περιμένουμε μια σαφή απάντηση από τον κ. Μαλά».

Για πιστοποιητικό αποτυχίας κάνει λόγο  το εκλογικό επιτελείο του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε ανακοίνωση του το εκλογικό επιτελείο του κ. Παπαδόπουλου, σημειώνει εννέα σημεία τα οποία  παραθέτει.

«  1.Η Έκθεση δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία. Αντίθετα, εξισώνει το ρόλο της κατοχικής Τουρκίας με το ρόλο της Ελλάδας και της Μεγάλης Βρετανίας, σημειώνει τη «θετική προσέγγιση» και των τριών αυτών χωρών και επιρρίπτει εξίσου ευθύνες στις δύο Κοινότητες.

2.Η Έκθεση «κλειδώνει», χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κραν Μοντάνα, οι οποίες όχι μόνο δεν έχουν αποσυρθεί υπό το φως της Τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά θεωρούνται από τον Γενικό Γραμματέα ως κεκτημένο της διαδικασίας.

3.Η Έκθεση αναφέρεται σε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και ένα νέο σύστημα εφαρμογής της λύσης στο οποίο θα έχουν ρόλο οι εγγυήτριες δυνάμεις, εννοώντας σαφώς ότι οι εγγυήσεις θα συνεχίσουν να υφίστανται και ότι η Τουρκία θα έχει ρόλο στα τεκταινόμενα του κυπριακού κράτους.

4. Η Έκθεση κατοχυρώνει την Πενταμερή Διάσκεψη με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων.

5.Η Έκθεση καταγράφει σαφή αλλαγή της διαδικασίας με στόχο πλέον μια «στρατηγική συμφωνία» (strategic agreement) και όχι μια «συνολική διευθέτηση» (comprehensive settlement) του Κυπριακού, αφήνοντας κρίσιμες «λεπτομέρειες» για συζήτηση μετά από μια ενδεχόμενη στρατηγική συμφωνία.

6.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την Κυπριακή Δημοκρατία.

7.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, ενώ αναφέρει ότι το θέμα της ασφάλειας προκύπτει από τις εξίσου τραυματικές εμπειρίες των δύο κοινοτήτων.

8.Η Έκθεση δεν αναφέρει πουθενά προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, όπως οι παραβιάσεις του Barbaros.

9.Η Έκθεση αναφέρεται σε μεγάλο εύρος συμφωνίας στις οικονομικές πτυχές, κάτι που διαψεύδει τους ισχυρισμούς της πλευράς μας και απενοχοποιεί πλήρως την τουρκική πλευρά η οποία δεν έδειξε κανένα πνεύμα συνεργασίας.

Καλούμε τον κυπριακό λαό να διαβάσει την Έκθεση, προσθέτοντας στην ανακοίνωση του ότι μια απλή ανάγνωση της Έκθεσης αυτής αρκεί για να αντιληφθεί ο κυπριακός λαός τρεις πραγματικότητες:

  • «Ότι ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να ξεγελάσει τον κυπριακό λαό με αφηγήματα και ερμηνείες που δεν ισχύουν και τα οποία διαψεύδονται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ με τον πιο επίσημο τρόπο.
  • Ότι η στρατηγική Αναστασιάδη απέτυχε παταγωδώς και αν συνεχίσει να εφαρμόζεται θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε ένα κάκιστο, επικίνδυνο και απορριπτέο σχέδιο λύσης.
  • Ότι η νέα Στρατηγική που προτείνει ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Δυνάμεις της Αλλαγής είναι μια εθνική αναγκαιότητα, προκειμένου να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να διεκδικήσουμε μια σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας.

Αυτούσια η δήλωση του 

Στην φάση που βρισκόμαστε δεν θα πρέπει η έκθεση του ΓΓ να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

H έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ καλύπτει την περίοδο μεταξύ 15.5.2015 με 11.8.2017 δηλαδή τις συνομιλίες των τελευταίων δύο χρόνων.

Ο Γ.Γ μέσα από την έκθεσή του δίνει την εικόνα ότι, έχουμε συμφωνήσει σε όλα, υπάρχει περίπου ολοκληρωμένη συμφωνία στο Κυπριακό και παραμένουν ως εκκρεμείς μερικές λεπτομέρειες.

Αυτό σημαίνει ότι η θέση του κ. Αναστασιάδη όπως και της ηγεσίας του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ για συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας από το σημείο που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα αποτελεί μια μεγάλη παγίδα με πολλούς κινδύνους για την Εθνική μας υπόθεση.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Αναστασιάδης με βάση τα όσα λέει ο ΓΓ έχει αποδεχτεί και διαπραγματευόταν μια ενδιάμεση λύση, κάτι που παραβιάζει ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου και που είναι άκρως επικίνδυνη.

Αυτά που παραμένουν εκκρεμή και τα οποία με βάση το τι λέει ο ΓΓ θα ρυθμίζονταν ως λεπτομέρειες σε τεχνοκρατικό επίπεδο είναι ουσιώδη ζητήματα και όχι παρεμφερή.

Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι όπου υπήρξε συμφωνία με βάση τα όσα καταγράφει ο ΓΓ σε όλα τα κεφάλαια που θεωρεί ο ΓΓ ότι είτε έχουν κλείσει πλήρως είτε είναι πολύ κοντά στο να κλείσουν αυτό επετεύχθη χάριν στις μονομερείς υποχωρήσεις της ε/κ πλευράς.

Σε κανένα από τα κεφάλαια τα οποία θεωρεί ο ΓΓ ως περίπου κλειστά δεν υπήρξε υποχώρηση ή συμβιβασμός από τουρκικής πλευράς.

Παρ’ όλα αυτά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ο ΓΓ δεν επιρρίπτει καμία ευθύνη ούτε άμεσα ούτε έμμεσα στην Τουρκία και σε αυτό ουσιαστικά απέτυχε ο κ. Αναστασιάδης.

Με κανένα τρόπο και αυτό είναι το ουσιώδες στην φάση που βρισκόμαστε την στιγμή αυτή, δεν θα πρέπει η έκθεση του ΓΓ να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας στο ψήφισμα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ένα αρνητικό για εμάς, θετικό για την τουρκική πλευρά κεκτημένο πάνω στο οποίο θα εδράζεται πλέον οι όποια νέα προσπάθεια και η όποια μελλοντική λύση.

Όπως είναι η περιγραφή της λύσης από τον ΓΓ είναι και άδικη και θνησιγενής και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας αλλά και θα αποτελέσει εστία νέων προστριβών.

Για αυτό ο κ. Αναστασιάδης θα πρέπει προληπτικά και έγκαιρά να κινηθεί προς τον ΓΓ αλλά προς χώρες φίλες μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας παροτρύνοντας τους να μην υιοθετηθεί αυτή η έκθεση με όλες τις λεπτομέρειες από το Συμβούλιο Ασφαλείας από το ψήφισμά του.

Αύριο θα δώσουμε στην δημοσιότητα ολοκληρωμένα σχόλια εφ’ όλης της έκθεσης του ΓΓ μετά από ενδελεχή μελέτη της ομάδας του Κυπριακού.