Η επόμενη μέρα από την εντυπωσιακή νίκη του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διαψεύδοντας δημοσκοπήσεις και προβλέψεις εξελέγη 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, είναι εξίσου ιδιαίτερη για όλους τους Αμερικανούς, ανεξαρτήτως του πού έδωσαν χθες την ψήφο τους. Για τους υποστηρικτές του, υπάρχει η προσδοκία να δουν να υλοποιούνται οι υποσχέσεις του νεοκλεγέντος Προέδρου ότι θα κάνει ξανά μεγάλη την Αμερική, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απτά στοιχεία για το πώς θα το επιτύχει.

Για αυτούς που δεν τον ψήφισαν, ή τον πολέμησαν, εντός κι εκτός του κόμματός, υπάρχει έκδηλη η ανησυχία για το πού θα οδηγηθεί η χώρα και ο κόσμος. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι καθησυχάζουν τις ανησυχίες τους, αναζητώντας να βρουν θετικά στοιχεία στον Ντόναλντ Τραμπ. Αλλοι δηλώνουν ότι δεν είναι πραγματικά ρατσιστής, αλλά απλώς έλεγε κάποια πράγματα για να κερδίσει τις εκλογές κι άλλοι εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ισχύ των μακρόχρονων θεσμών των ΗΠΑ.

Πολλές είναι οι ελπίδες που προσφέρει η επινίκια ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ σήμερα τα ξημερώματα, στην οποία υποσχέθηκε να ενώσει ξανά τη χώρα, ενώ για τις διεθνείς σχέσεις των ΗΠΑ, αφού τόνισε πως πάνω απ` όλα θα βάλει τα συμφέροντα της Αμερικής, υποσχέθηκε πως θα μεταχειριστεί όλους ακριβοδίκαια.

Από την άλλη, καθώς και οι δημοσκοπήσεις και τα exit polls έδειξαν μία Αμερική διχασμένη, με πληγές που ίσως δύσκολα θα κλείσουν, αυτή τη φορά είναι η σειρά των Δημοκρατικών και των Φιλελεύθερων να αντιδράσουν στην εκλογή Τραμπ, χωρίς ωστόσο αυτό να αλλάζει το ήρεμο κλίμα στη χώρα Περίπου 500 άτομα διαδήλωσαν στο Λος Αντζελες, αλλά και στο Ορεγκον, όπου διαδηλωτές έκλεισαν την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο.

Πάντως, οι χρηματαγορές αντέδρασαν ψύχραιμα και παρά την πτώση στις προαγορές μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, σήμερα το πρωί στη Γουόλ Στριτ τα αποτελέσματα είναι ανάμικτα, με το Ντάου Τζοουνς και τον S&P 500  να κινούνται ανοδικά και το NASDAQ να σημειώνει μικρή πτώση.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα τηλεφώνησε το πρωί τον Ντόναλντ Τραμπ για να τον συγχαρεί και όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, θα τον υποδεχθεί την Πέμπτη. Ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να προβεί σε λίγο σε δηλώσεις, ενώ αυτή τη στιγμή η Χίλαρι Κλίντον απευθύνεται δημόσια στους υποστηρικτές της, παραδεχόμενη την ήττα της.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των Ρεπουμπλικανών, που είτε δεν υποστήριξε ή ακόμη πολέμησε, τον Ντόναλντ Τραμπ άρχισε να ρίχνει γέφυρες με το νέο Πρόεδρο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος, τηλεφώνησε στον Τραμπ για να τον συγχαρεί, ενώ μήνυμα πως θα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές έστειλε ο Πρόεδρος της Βουλής Πολ Ράιν, εξαίροντας τη συμβολή του Τραμπ στη μεγάλη νίκη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΚΥΠΕ