Τα 105 της χρόνια συμπλήρωσε η γιαγιά Βασιλού η οποία γεννήθηκε την 1 Ιανουαρίου του 1913 στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα στην οποία διέμεναν Μαρωνίτες και Τουρκοκύπριοι.

Του Στέλιου Χααραλάμπους 

Τη Δευτέρα ανήμερα πρωτοχρονιάς η γλυκύτατη γιαγιά Βασιλού έκλεισε τα 105 της χρόνια  και έγινε η γηραιότερη Μαρωνίτισσα στην κοινότητα του Κοτσιάτη όπου διαμένει τα τελευταία χρόνια. Η κ. Βασιλού άνοιξε το σπίτι της και υποδέχτηκε συγγενείς και συγχωριανούς οι οποίοι της ευχήθηκαν να τα δικοσιαρίσει. Η γιαγιά Βασιλού έχει 6 παιδιά, 21 εγγόνια, 35  δισέγγονα και 3 τρισέγγονα.


giagia2.jpg

giagia1.jpg

Μπορεί  τα χρόνια να πέρασαν και η γιαγιά Βασιλού να μην βλέπει και να ακούει καλά ωστόσο παραμένει ζεστή και φιλόξενη με τον πόθο της επιστροφής στο κατεχόμενο χωριό της να παραμένει άσβεστος καθώς το μόνο που θέλει είναι πεθάνει στον τόπο της.

Στάθηκε όρθια παρά τις κακουχίες

Η κυρία Βασιλού πέρασε αρκετές κακουχίες στη ζωή της όμως στάθηκε όρθια μεγαλώνοντας τα παιδιά και τα εγγόνια της. Η γιαγιά Βασιλού εγκατέλειψε την Αγία Μαρίνα  όταν ξέσπασαν δικοινοτικές ταραχές που ξεκίνησαν το 1963 ενώ στη συνέχεια ήρθε η Τουρκική Εισβολή όπου αποτέλεσε και την «χαριστική βολή» για το χωριό.

Η κ. Βασιλού έζησε δυο παγκόσμιους πολέμους, δικοινοτικές ταραχές και την Τουρκική Εισβολή η οποία όπως ήταν φυσικό της σημάδεψε τη ζωή. Μετά τις δικοινοτικές ταραχές και τη Τουρκική Εισβολή η κ. Βασιλού αναγκάστηκε να αλλάξει αρκετά σπίτια καθώς διέμενε σε Λεμεσό, Τρόοδος, Παλιο Μέτοχο, στη Λευκωσία και μετά στο Κοτσιάτη ενώ πριν από χρόνια έχασε και ένα από τα παιδιά της σε ηλικία 43χρονών.  

giagia3.jpg

Όπως ανέφεραν στο TvOneNews.com.cy  τα παιδιά της, η μητέρα τους πάντα δούλευε σκληρά ενώ ήταν πολύ αγαπητή σε όλους καθώς διατηρούσε καφενείο στην κατεχόμενη Αγία Μαρίνα ενώ είχε την φήμη ότι έκανε τους καλύτερους καφέδες.  Όσον αφορά το μυστικό  της μακροζωίας, όπως ανέφεραν τα παιδιά της ήταν το  φαγητό καθώς δεν έκανε ποτέ καταχρήσεις, η υπομονή της αλλά και ο διακαής της πόθος για επιστροφή.  Όπως αναφέρει η ίδια η κ. Βασιλού αυτό που θέλει είναι πεθάνει στον τόπο της.

Θέμα στη Χαβαντίς

Η γιαγιά Βασιλού έγινε θέμα στην Τ/κ εφημερίδα Χαβαντίς όταν το Καλοκαίρι ο Μουσταφά Ακιντζί  ανακοίνωνε ότι θα επιτραπεί στους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους. Πάντως για την γιαγιά Βασιλού αλλά και για όλους τους πρόσφυγες ο διακαής πόθος ήταν είναι και θα είναι η επιστροφή ενώ όπως ανέφεραν τα παιδιά της έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια ότι όταν η γιαγιά φύγει από τη ζωή να ταφεί στο κοιμητήριο της Αγίας Μαρίνας. 

vasillou.jpg