Η Αστυνομία αλλάζει και με τις αλλαγές αυτές, εγκαταλείπονται νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος, κτίζονται γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τον πολίτη και με σταθερά βήματα μετατρέπεται στο Σώμα που μεριμνά για την ασφάλεια μας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, χαιρετίζοντας την εκδήλωση "Μέρα Αστυνομίας και κοινού", που πραγματοποιήθηκε στην Επίχωση Λεμεσού.

Στο χαιρετισμό του, ο κ.Νικολάου είπε πως "έχοντας ως βασική αρχή ότι ένα σύγχρονο κράτος που θέλει να βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών, πρέπει να τους προσφέρει πρώτα και πάνω απ’ όλα, σεβασμό και ασφάλεια, η Κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της, την ενίσχυση της έννομης τάξης και την ενδυνάμωση της εσωτερικής ασφάλειας".
 
Με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς την Αστυνομία και την αύξηση του επιπέδου ασφάλειας για διασφάλιση της ποιότητας ζωής και της οικονομικής ανάπτυξης του τόπου, πρόσθεσε, επενδύσαμε στον εκσυγχρονισμό του Σώματος, στη συνεργασία και στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας με τον πολίτη, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες και τους προβληματισμούς του, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.
 
"Τόσο η Αστυνομία όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έχουμε εδώ και πέντε σχεδόν χρόνια ανοίξει τις πόρτες μας στο κοινό, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες του, και ανταποκρινόμαστε σε όλα τα ζητήματα που μας καταθέτει, άμεσα και υπεύθυνα", σημείωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Υπέδειξε ότι, το Υπουργείο του, μέσω της τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης, έχει ανταποκριθεί σε τουλάχιστον 2,200 τηλεφωνήματα και σχεδόν 1500 επιστολές παραπόνων των πολιτών που αφορούσαν θέματα ασφάλειας, ενώ έχει προωθήσει άλλα 166 αιτήματα ή/και παράπονα που δέχθηκε διαδικτυακά, είτε μέσω της ιστοσελίδας του, είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Υπουργός.
 
Αποκαθιστώντας λοιπόν την συνεργασία του πολίτη με την Αστυνομία, συνέχισε ο κ. Νικολάου, δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην εφαρμογή του πρωτοποριακού προγράμματος της Κοινοτικής Αστυνόμευσης και την επέκταση του Αστυνομικού της Γειτονιάς, ενώ σημείωσε πως με την ενίσχυση και εξάπλωση των θεσμών του Παρατηρητή της Γειτονιάς, η πρακτική συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, ενδυναμώνουν καθημερινά το αίσθημα αμοιβαίας εμπιστοσύνης με το κοινό.
 
Διαβεβαίωσε ακόμη πως "συνεχίζουμε με επιπρόσθετες ριζοσπαστικές αλλαγές στη δομή και λειτουργία της Αστυνομίας, γιατί για την Κυβέρνηση είναι καθοριστικό να καταστήσει την Αστυνομία Κύπρου ως ένα αναβαθμισμένο Σώμα, ικανό να ανταποκριθεί, όχι μόνο στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης εποχής, αλλά και στις απαιτήσεις των πολιτών".
 
"Η Αστυνομία αλλάζει και με τις αλλαγές αυτές, εγκαταλείπονται νοοτροπίες και συμπεριφορές του παρελθόντος, κτίζονται γέφυρες επικοινωνίας και εμπιστοσύνης με τον πολίτη και με σταθερά βήματα μετατρέπεται ως το Σώμα που -μέρα και νύχτα- μεριμνά για την ασφάλεια μας", συμπλήρωσε.        
 
Από την πλευρά του, ο Αρχηγός Αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου, ανέφερε πως, παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις των καιρών, οι οποίες καθιστούν το έργο της Αστυνομίας ακόμη πιο απαιτητικό και πολύπλοκο, "αποδεικνύουμε συνεχώς, εμπράκτως και σε διάφορα επίπεδα, τη βούλησή μας να προσφέρουμε στον πολίτη υψηλού επιπέδου υπηρεσίες".
 
Σημειώνοντας πως το επίπεδο δημόσιας ασφάλειας στον τόπο μας βρίσκεται πολύ ψηλά, συγκριτικά με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Χρυσοστόμου υπέδειξε ότι η ανάγκη για τη διατήρηση και τη διασφάλιση αυτών των υψηλών επιπέδων της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, προϋποθέτει τη συνεργασία Αστυνομίας και πολιτών στα θέματα αστυνόμευσης.

Ανέφερε ακόμη ότι βασικός πυλώνας της νέας προσέγγισης της Αστυνομίας, θεωρείται το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, το οποίο σήμερα αριθμεί 90.000 περίπου μέλη, σε σχέση με μόλις 13.000 πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα δε με παγκύπρια έρευνα, σημείωσε, η νέα προσέγγιση αστυνόμευσης και ιδιαίτερα το πρόγραμμα του Παρατηρητή της Γειτονιάς, έχει συμβάλει στη μείωση του εγκλήματος, τα τελευταία χρόνια, σε ποσοστό που αγγίζει το 30%.
 
Στο χαιρετισμό του, ο κ.Χρυσοστόμου είπε, επίσης, πως μέσω της σημερινής εκδήλωσης, η Αστυνομία αναδεικνύει το "ανθρώπινο πρόσωπο της" ως ένας Οργανισμός με βαθιά κοινωνική αντίληψη και ευαισθησία.
 
"Αισθανόμαστε και είμαστε αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, την οποία οφείλουμε πάντοτε να υπηρετούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", είπε και τόνισε πως "τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας, διακρίνει η κοινωνική ευαισθησία, και παρόλο που πάμπολλες περιπτώσεις δεν γίνονται γνωστές στο ευρύ κοινό, σας διαβεβαιώνω ότι η ανθρωπιστική προσέγγιση είναι αυτή που καθορίζει τη φιλοσοφία μας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της πολιτικής μας".
 
Υπογράμμισε δε πως και οι πολίτες πρέπει να επιδεικνύουν πνεύμα συνεργασίας και εποικοδομητική στάση έναντι στην Αστυνομία, "αφού μία κοινωνία, με υψηλά επίπεδα ασφάλειας, ευνομίας και ευταξίας, είναι σε τελική ανάλυση, προς το συμφέρον όλων".
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαϊδης, ο οποίος είπε πως ο Δήμος φιλοξενεί με μεγάλη χαρά τη φετινή εκδήλωση στην πόλη της Λεμεσού, επικροτώντας τους στόχους της, που είναι να κτίσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών, ώστε να διασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για μια ασφαλή και χωρίς παραβατικότητα και έγκλημα κοινωνία.
 
Διαβεβαίωσε  εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου, για τη στενή συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού και για την άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των δυο μερών, σε όλους τους τομείς που αφορούν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
 
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε στο κοινό, μέρος του εξοπλισμού της Αστυνομίας, έγιναν επιδείξεις από στεριά, αέρα και θάλασσα, ενημερωτικές παρουσιάσεις, ενώ τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να μάθουν για το ρόλο της Αστυνομίας, μέσα από ποικίλες δραστηριότητες.