Της Χριστίνας Μαύρου

Βόμβα μεγατόνων ετοιμάζεται να απασφαλίσει η Πρωθυπουργός της Βρετανίας, ενόψει των πρόωρων γενικών εκλογών της 8ης Ιουνίου. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της Daily Mail, η Τερέζα Μέι, στο μανιφέστο της θα δεσμευτεί και επίσημα ότι θα σταματήσει η ελεύθερη μετακίνηση πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποσυρθεί τόσο από την ενιαία αγορά όσο και από το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό, όπως αναλύεται, για να δεσμεύσει τους αντιδρώντες του κόμματος των συντηρητικών, από το οποίο προέρχεται, και οι οποίοι απορρίπτουν το Brexit.

Οι Βρυξέλλες, πάντως, αν και αρνούνται να σχολιάσουν δημοσιεύματα, καθιστούν ξεκάθαρο προς το Λονδίνο, ότι δεν θα επιτρέψουν παζάρεμα βασικών ελευθεριών.

Τι θα ισχύσει τώρα στην περίπτωση της Κύπρου; Διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε στο MEGAONE πως η Κύπρος δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, ως μέλος της κοινοπολιτείας θα διερευνήσει τα πιθανά πλεονεκτήματα που μπορεί να αποκτήσει. Σε ότι αφορά φοιτητές ή εργαζόμενους στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι είναι διασφαλισμένοι μέχρι και την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, εκτιμάται πως η βρετανική κυβέρνηση θα το σκεφτεί διπλά και τριπλά, καθώς όντας σημαντικό κομμάτι της οικονομίας της χώρας, θα συνεπάγεται τεράστιο κόστος η διαφοροποίηση του καθεστώτος τους. Και στην εμπορική πτυχή, στο σενάριο της εξόδου από την Ενιαία Ευρωπαϊκή Αγορά, η Κύπρος δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί της συμφωνίας των δύο μερών.

Ξεκάθαρες οι Βρυξέλλες και στο σενάριο επικράτησης των πολέμιων του Brexit στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Ανάκληση του άρθρου 50 δεν μπορεί να γίνει μονομερώς, αλλά απαιτεί τη σύμφωνο γνώμη και των 27 κρατών μελών.