Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρία, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι «θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι ξεκίνησε σήμερα μια παραγωγική συζήτηση ανάμεσα στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, συζήτηση που δεν έχει ολοκληρωθεί, θα συνεχιστεί και αύριο και εκτιμώ ότι θα χρειαστούν και άλλες συναντήσεις του Εθνικού Συμβουλίου για να ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση».

Ερωτηθείς πώς βλέπει η Κυβέρνηση να προχωρεί η διαδικασία για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε την ολοκλήρωση αυτής της συζήτησης σε επίπεδο Εθνικού Συμβουλίου. Αυτό στο οποίο μπορώ να αναφερθώ, από πλευράς Κυβέρνησης, είναι στην ετοιμότητα μας, όπως αποδείχθηκε εξάλλου και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές που να μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για ένα θετικό αποτέλεσμα».

Σε ερώτηση πώς θα αξιοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα όσα ακούει από τους πολιτικούς αρχηγούς στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται ένας πολύ παραγωγικός διάλογος. Στο τέλος της συζήτησης θα δούμε πώς αξιοποιούνται όλα αυτά τα δεδομένα και σε ποιο βαθμό είναι δυνατόν να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση. Γίνεται συζήτηση με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικές απόψεις ή διαφορετικές εκτιμήσεις. Αλλά εκείνο που κυριαρχεί είναι ο παραγωγικός διάλογος».

Κληθείς να πει αν υπήρξαν νέες προτάσεις από τα κόμματα, ο Εκπρόσωπος είπε «να αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης και ακολούθως θα μπορέσουμε να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα».

Σε ερώτηση τι θα προσθέσει η παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μέσα στο πλαίσιο συντονισμού Αθήνας και Λευκωσίας για τα μετέπειτα βήματα και ειδικότερα, αν όχι αποκλειστικά, (η παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών) αφορά τις προσεγγίσεις στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Αντιλαμβάνεστε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση – και αυτό έχει γίνει ξεκάθαρο μέσα και από τις δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού αλλά και του Υπουργού Εξωτερικών – δεν εμπλέκεται στα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του Κυπριακού».

Κληθείς να πει πώς προχωρά το θέμα της γεώτρησης, ο Εκπρόσωπος είπε πως «όταν προκύψει ανάγκη για δηλώσεις που αφορούν το θέμα της γεώτρησης θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις. Εκείνο που μπορώ αυτή τη στιγμή να αναφέρω είναι ότι η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, και πολύ συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11, προχωρεί χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας θα επισκεφθεί και το τεμάχιο 11, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν υπάρχει μια τέτοια διευθέτηση σε σχέση με το πρόγραμμα της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας».

Σε ερώτηση αν υπάρχει νεότερο σε σχέση με τις κινήσεις τουρκικών πλοίων και αν δημιουργείται κάποια ανησυχία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών, ο προγραμματισμός που έχει γίνει σε σχέση με το τεμάχιο 11, προχωρεί κανονικά».