Της Στάλως Γρηγορίου

Κόκκινη γραμμή για την Εκκλησία της Κύπρου η εκ περιτροπής προεδρία. Διερωτάται ο Αρχιεπίσκοπος σε ποια χώρα του κόσμου το 18% εκλέγει Πρόεδρο, κάνοντας και αναφορά στον Ακιντζί.

Η διχοτόμηση θα υπάρξει μόνο εάν υπογράψουμε κάτι τέτοιο λέει και ώσπου δεν υπογράφουμε το ψευδοκράτος του Ντεκτάς θα παραμείνει ψευδοκράτος.

Εκτός λογικής θεωρεί η Εκκλησία της Κύπρου την τουρκική αξίωση για εκ περιτροπής προεδρία, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, να υποδεικνύει ότι, σε καμία χώρα του κόσμου δεν εφαρμόστηκε κάτι τέτοιο. Για μας, είπε, το ζήτημα αποτελεί κόκκινη γραμμή.

«Να μην επιμένουν στην εκ περιτροπής προεδρία», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος, «εκτός αν μας αποδείξουν ότι σε οποιανδήποτε χώρα του κόσμου το 18% βγάζει Πρόεδρος της χώρας εκείνης. Τότε να πάμε φανερά να ψηφίσουμε τον Ακιντζί, πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας»

Τις ανησυχίες του, όπως είπε ο Μακαριώτατος, τις μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων.

«Όμως», συνέχισε, «η ηγεσία και ο λαός μας, πρέπει να γνωρίζουν ότι στόχος της Τουρκίας, είναι η διαίρεση του νησιού».

«Ας μην κινδυνολογούν μερικοί από τους ηγέτες μας. Θα υπάρχει διχοτόμηση αν την υπογράψουμε εμείς. Ώσπου δεν υπογράφουμε εμείς το ψευδοκράτος του Ντενκτάς, θα παραμείνει ψευδοκράτους, όσοι και αν το αναγνωρίσουν», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσο πιστεύει ότι βρισκόμαστε, σήμερα, κοντά σε λύση του Κυπριακού, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου ήταν ξεκάθαρος. «Ποτέ δεν πίστεψα ότι είμαστε κοντά σε λύση… Ποιός πρόσφυγας θα πάει να ψηφίσει όταν την περιουσία του την έχουν οι Τούρκοι;», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος.

Οι δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου έγιναν στο πλαίσιο αρχιερατικού συλλείτουργου στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, που οποίου προέστη, και στο οποίο συλλειτούργησαν, οι Μητροπολίτες Βελγίου Αθηναγόρας, Βόστρων Τιμόθεος, Τιργοβιστίου Νήφων και ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος.

Οι εκπρόσωποι των ορθόδοξων εκκλησιών των χωρών μελών της Ε.Ε., βρέθηκαν στην Κύπρο και έλαβαν μέρος σε συνέδριο, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Μέση Ανατολή.

Αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, να απευθυνθούν στα μεγάλα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε Βρυξέλλες, Ουάσινγκτον και Μόσχα και να ζητήσουν την προστασία του Χριστιανισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αποφασίστηκε επίσης η δημιουργία Επιτροπής των Αντιπροσωπειών της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Ε.Ε.  για τον καλύτερο συντονισμό των γραφείων των Εκκλησιών των ορθοδόξων χωρών στην Ε.Ε.