Συνεχίζει το σεργιάνι στα Κυπριακά παράλια το σεισμογραφικό – ερευνητικό σκάφος Barbaros, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από τα παράλια της Καρπασίας. Η  NAVTEX, που εκδόθηκε από την Τουρκία  δεσμεύει περιοχή , νοτιανατολικά της Κύπρου, μεταξύ της κατεχόμενης Καρπασίας και του Αποστόλου Ανδρέα και του Κόλπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Οι έρευνες ξεκίνησαν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 του ερχόμενου Ιουνίου, ενώ το Barbaros, κατά τη διάρκεια της μέρας βρισκόταν δεμένο στο τουρκικό λιμάνι της Σινίφκης, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Εξ άλλου η Τουρκία με άλλες δυο NAVTEX δέσμευσε θαλάσσια περιοχή της κατεχόμενης Κερύνειας, όπου αναμένεται να πραγματοποιηθούν ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Από αύριο, μέχρι και τις 30 Ιουνίου, το Μπαρμπαρός θα πραγματοποιήσει παράνομα σεισμογραφικές έρευνες σε μια εκτεταμένη περιοχή μεταξύ της Κατεχόμενης Καρπασίας και του κόλπου της Κατεχόμενης Αμμοχώστου, την οποία έχει παράτυπα δεσμεύσει με Navtex.

Έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες ενέργειες η ΚΔ

Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες αναλόγως των πράξεων της Τουρκίας, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μιλώντας στην εκπομπή του ΜegaOne «Ενημέρωση Τώρα», ο κύριος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «η Διεθνείς κοινότητα που παρακολουθεί τις συνομιλίες λένε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν βοηθάνε στο διάλογο», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θέμα Τουρκικών προκλήσεων έθεσε ο ΠτΔ στον Ακιντ

Οι Τουρκικές προκλήσεις τέθηκαν επί τάπητος και στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον τ/κ ηγέτη, με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη να αναφέρει ότι «δεν είναι δυνατόν από τη μια να μιλούμε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και από την άλλη να έχουμε όλες αυτές τις προκλήσεις από πλευράς της Τουρκίας».