Της Στάλως Γρηγορίου

Λίγο μόνο ώρες πριν από τη νέα συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Μουσταφά Ακιντζί, η Άγκυρα, η οποία επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης που έχει δημιουργήσει τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή, εξέδωσε νέα παράνομη ναυτική οδηγία, στέλνοντας, για άλλη φορά, στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου το Barbaros.

Με βάση τις συντεταγμένες της νέας τουρκικής NAVTEX, που εξεδόθη από τον σταθμό της Αττάλειας, η Άγκυρα με την συνδρομή του γνωστού ερευνητικού-σεισμογραφικού σκάφους Barbaros, θα προχωρήσει στη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών, νοτιανατολικά της Κύπρου, μεταξύ της κατεχόμενης Καρπασίας και του Αποστόλου Ανδρέα και του Κόλπου της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Πρόκειται, για περιοχή που δεν περιλαμβάνει ερευνητικά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ και βρίσκεται εκτός των περιοχών, στις οποίες σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα ξεκινήσει τις δικές της σεισμογραφικές έρευνες.

Οι έρευνες, σύμφωνα με την παράνομη ναυτική οδηγία, θα ξεκινήσουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 30 του ερχόμενου Ιουνίου, ενώ το Barbaros, κατά τη διάρκεια της μέρας βρισκόταν δεμένο στο τουρκικό λιμάνι της Σινίφκης, απέναντι από τις βόρειες ακτές της Κύπρου.

Πάντως, οι νέες τουρκικές προκλήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, δεν βρίσκουν αντίκρισμα από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία ωστόσο μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών στέλνει σαφέστατες προειδοποιήσεις, υπογραμμίζοντας πως η νέα ειδοποίηση της Άγκυρας, έχει εκδοθεί από αναρμόδια αρχή κι όχι από την Κυπριακή Δημοκρατία, και συνεπώς δεν είναι έγκυρη.

Το Barbaros θα συνοδεύεται από το βοηθητικό σεισμογραφικό πλοίο M/V Bravo, νορβηγικής σημαίας, το οποίο το 2014 είχε αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, όταν ασκήθηκαν πιέσεις για τις ποινικές διώξεις, λόγω της παράνομης δραστηριότητας του στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται και οι νέες τουρκικές στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή, βόρεια της κατεχόμενης Κερύνειας και Ακανθούς.