Συμβαλλόμενο μέρος στη διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό επιχειρεί να καταστεί η ΕΕ, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGAONE στη Γενεύη Μιχάλη Παυλίδη.

Πάντως ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι στη διεθνή διάσκεψη θα συμμετέχουν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, οι εκπρόσωποι των τριών εγγυητριών δυνάμεων Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία, καθώς επίσης και η ΕΕ.

Σε ότι αφορά την ΕΕ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιδιώκει να έχει λόγο και ρόλο στη διάσκεψη της προσεχής Πέμπτης, αφού όπως αναφέρουν κοινοτικοί κύκλοι η ΕΕ βάσει της Συνθήκης της Λισσαβόνας πρέπει να έχει θέση στα θέματα της ασφάλειας των λαών της ΕΕ.

Δηλαδή η ΕΕ θα επιδιώξει να καταστεί στη διεθνή διάσκεψη ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, εκτός δηλαδή από τους δύο ηγέτες και τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις.

Πάντως ανακοίνωση της προεδρίας για το διαδικαστικό μέρος που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της ΚΔ και εκπρόσωπος της ε/κ κοινότητας παρακάθεται στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η πρώτη επίσημη διαπραγμάτευση των ηγετών στη Γενεύη με θέμα συζήτησης το περιουσιακό ολοκληρώθηκε, ενώ μια δεύτερη συνάντηση θα ακολουθήσει το απόγευμα και το βράδυ οι δύο ηγέτες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.