Σε αδιέξοδο φαίνεται ότι οδηγούνται για ακόμη μια φορά οι συνομιλίες για το Κυπριακό, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να «τρέχει» για να σώσει ότι σώζεται.

Το πήγαινε έλα του Άιντα

Με "άδεια χέρια" έφυγε από την Κύπρο ο Νορβηγός διπλωμάτης  , καθώς ούτε τα ξεχωριστά ραντεβού με τους ηγέτες στάθηκαν ικανά για να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις δυο πλευρές.  Πάντως ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα  αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα  την ίδια ώρα που όπως διαμηνύουν τα ΗΕ ο κ. Άιντα παραμένει σε στενή επαφή και με τους δυο ηγέτες.

Η πρόταση Αναστασιάδη και το όχι Ακιντζί

Σαφή έκανε τη θέση του για ακόμη μια φορά στον Τ/κ ηγέτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την επιμονή του ότι για να μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία σε μια νέα Γενεύη, θα πρέπει να συζητηθεί το εδαφικό και τα θέματα ασφαλείας/εγγυήσεων.

Χθες ο Πρόεδρος, υπέβαλε συγκεκριμένη πρόταση προς τον Μουσταφά Ακιντζί η οποία είπε εάν γίνει αποδεκτή, μπορεί να υπάρξει λύση πριν από τις προεδρικές εκλογές, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχουν όρια στον συμβιβασμό και πως δεν αποδέχεται ρυθμίσεις που θα καταστήσουν την Κύπρο, απομονωμένο κράτος εντός της ΕΕ.

Σύμφωνα με αποκαλυπτικές πληροφορίες του MegaOne,η πρόταση του Προέδρου προς τον Τ/κ ηγέτη, είναι όπως μεταβούν στην Γενεύη, να γίνει συζήτηση για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας και αφού κλείσει οριστικά αυτό το κεφάλαιο, τότε να προχωρήσουν σε συζήτηση του  Εδαφικό με χάρτες. Αφού λοιπόν κλείσει το Εδαφικό τότε να συζητήσουν τα υπόλοιπα τέσσερα κεφάλαια που άπτονται της εσωτερικής πτυχής του κυπριακού προβλήματος.

Δεν υπάρχει εποικοδομητική πρόταση, αλλά προσπάθεια να τεθούν προϋποθέσεις για μια συνάντηση στη Γενεύη, αναφέρει σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Η ε/κ πλευρά προσπαθεί δυστυχώς και πάλι με χειραγώγηση να δημιουργήσει εντυπώσεις, αναφέρει προσθέτοντας ότι με επιμονή τις τελευταίες ημέρες μεταδίδεται ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια πολύ θετική και εποικοδομητική πρόταση, η οποία απορρίφθηκε από την τ/κ πλευρά, πρόσθεσε ο Ακιντζί.

Ενημερώνει τη Δευτέρα τους πολιτικούς αρχηγούς

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προεδρεύσει την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, όπως ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, υπό την ιδιότητα του ως Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι «έχουμε ενημερωθεί από τον κ. Άιντε για την αντίδραση της τουρκοκυπριακής πλευράς στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ενημερωθεί σχετικά ο Πρόεδρος.

Δεν θα αναφέρουμε οτιδήποτε άλλο δημόσια σε σχέση με την κατάσταση πραγμάτων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας νιώθει την ανάγκη πρώτα να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί και αυτό θα γίνει τη Δευτέρα στις 10 το πρωί και ακολούθως θα γίνουν και δημόσιες δηλώσεις, πολύ συγκεκριμένες σχετικά με το περιεχόμενο της πρότασης του Προέδρου, το σκεπτικό της πρότασης, τα δεδομένα που δημιουργεί, αν όλοι όντως επιθυμούμε τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε να γνωρίζει και ο κυπριακός λαός».

Είναι πλέον εμφανές ότι η Τ/κ πλευρά θέλει να θέσει για άλλη μια φορά τους δικούς της όρους στο «παιχνίδι», με τον Ακιντζί να εμμένει σε θέσεις που δύσκολα γίνονται αποδεκτές, την ίδια ώρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, βάζει τα δικά του όρια στις διαπραγματεύσεις , θέτοντας το τραπέζι την δική του πρόταση , μια πρόταση που βρίσκει στον «τοίχο» της Τ/κ πλευράς.