Όλα τα βλέμματα βρίσκονται στραμμένα στη Γενεύη, αφού άρχισε ο νέος γύρος των συνομιλιών, με αποκορύφωμα τη Διάσκεψη για την Κύπρο, η οποία θα αρχίσει στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Η πρώτη μέρα διαπραγματεύσεων στη Γενεύη ολοκληρώθηκε χωρίς όμως κάποια πρόοδο.

geebuuuuuuuuuy2.jpg

Αρχίζει η συνάντηση των ηγετών στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη

Με θέμα τη διακυβέρνηση αρχίζει αυτή την ώρα στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη, η πρώτη επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί 


ΠτΔ: Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες

Θα εργαστούμε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσερχόμενος στο Παλάτι των Εθνών, στη Γενεύη


theoxqaelejns.jpg

Εν αναμονή της νέας συνάντησης Αναστασιάδη - Ακιντζί 


gweeueue.jpg

Συνάντηση Τσίπρα με Παυλόπουλο 

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, όπου θα τον ενημερώσει για τις επαφές που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, αλλά και τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες για το Κυπριακό.

Νέα δικοινοτική εκδήλωση: Οι ηγέτες να επιστρέψουν με θετικό αποτέλεσμα

Ισχυρό μήνυμα προς τους δύο ηγέτες να επιστρέψουν στην Κύπρο με θετικό αποτέλεσμα για την επανένωση της χώρας, θα στείλουν πέρα από 130 συντεχνίες, φορείς και οργανώσεις


Δόθηκε ανεπίσημα στα μέλη του Σ.Α. η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Για μια «άνευ προηγουμένου πρόοδο που σημειώθηκε κατά τους τελευταίους 19 μήνες στην καθοδηγούμενη από τους ηγέτες διαπραγματευτική διαδικασία», μιλά ο ΓΓ του ΟΗΕ, στην έκθεσή του για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ζητώντας παράλληλα από το Συμβούλιο Ασφαλείας να ανανεώσει τη θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες, μέχρι τις 31 Ιουλίου 2017.

Η δεύτερη μέρα του Κυπριακού στη Γενεύη

Με τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης αναμένεται να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό την Τρίτη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Κατά τη σημερινή ημέρα έχει προγραμματιστεί, επίσης, οι δυο ηγέτες να συζητήσουν θέματα ΕΕ και Οικονομίας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, οι υπό την αιγίδα των ΗΕ συναντήσεις τους στο Παλάτι των Εθνών θα πραγματοποιηθούν από τις 0900 μέχρι τις 1300 τοπική ώρα και από τις 1800 μέχρι τις 2030.

Όλα όσα έγιναν την ΠΡΩΤΗ μέρα στη Γενεύη: 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο 

enuerururu.jpg

Ολοκληρώθηκε το δείπνο που παράθεσε η ελβετική κυβέρνηση προς τις δύο αντιπροσωπείας και τους πολιτικούς αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.


Όλα όσα έγιναν την πρώτη μέρα στη Γενεύη 


Τσίπρας: Αν διαφανεί πιθανότητα λύσης είμαι διατεθειμένος να παραστώ στη Γενεύη

Τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός στη Διάσκεψη της Γενεύης, περιέγραψε ο ίδιος κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο

Εκτενής κάλυψη των συνομιλιών της Γενεύης από τα βρετανικά ΜΜΕ

Η πρώτη ημέρα των συνομιλιών της Γενεύης συνοδεύτηκε από πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών δημοσιευμάτων στη Βρετανία

Τσίπρας: Δεν είμαστε μόνοι απέναντι στην Τουρκία, αλλά υπάρχει και η Ε.Ε.

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού ο Βασίλης Λεβέντης

Απαισιόδοξος για την επίλυση του Κυπριακού δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και κατά την αποχώρηση του από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση  για ασφάλεια και εγγυήσεις , μεταξύ των δυο ηγετών. 

Nωρίτερα ο ΠτΔ αντάλλαξε απόψεις  με τους  πολιτικούς αρχηγούς, για τα ζητήματα ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία συζητά αυτή την ώρα  με τη μορφή brainstorming, με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενώ αν ολοκληρωθεί νωρίς η συζήτηση αναμένεται να τεθεί επί τάπητος και η διακυβέρνηση.

Άρχισε λίγο μετά τις 18:30 ώρα Κύπρου η δεύτερη συνάντηση των ηγετών

Προηγουμένως οι διαπραγματευτικές ομάδες συζήτησαν με ειδικούς του ΔΝΤ τη χρηματοδότηση του Περιουσιακού.

Νωρίτερα συζητήθηκαν οι διαφωνίες στο περιουσιακό. Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαντα τα θέματα του Συναισθηματικού Δεσμού, της Σημαντικής Ανάπτυξης. Αποφασίστηκε όπως όλα αυτά τα θέματα συζητηθούν περαιτέρω ανάμεσα στους ειδικούς των δύο πλευρών σήμερα το απόγευμα, οι οποίοι στη συνέχεια θα ενημερώσουν τους ηγέτες αναλόγως για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων τους.

Όλα όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της μέρας στη Γενεύη 


Η εκ περιτροπής προεδρία επιστέφει την Μόρφου(;)

Η Τουρκία στις 11 του Γενάρη δεν θα πει την τελευταία της λέξη καθώς θα δώσει χάρτη αλλά σε αυτόν δεν θα συμπεριλαμβάνεται η Μόρφου, χωρίς όμως να κλίνει την πόρτα. 

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδονται από τη Γενεύη η Τουρκία θα θέσει προϋποθέσεις και ανταλλάγματα στο θέμα της διακυβέρνησης  για επιστροφή της Μόρφου και όπως φαίνεται μέσα στα ανταλλάγματα θα είναι και η εκ περιτροπής προεδρία. 


Γιώργος Λιλλήκας: Ο ΥΠΕΞ της #Turkey ναρκοθετεί τη Διάσκεψη τ Γενεύης γ #CyprusProblem επιμένοντας σε εγγυήσεις.Προβλέψαμε τ δίλημμα:τουρκική λύση ή αδιέξοδο


liifiifr.jpg


Ποτάμι: Ενιαία, ανεξάρτητη, κυρίαρχη Κύπρο χωρίς εγγυήτριες δυνάμεις και στρατεύματα κατοχής 

Χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, δεν ισχύει καμιά άλλη σύγκλιση στο κεφάλαιο της Διακυβέρνησης, λέει η Τ/Κ πλευρά 

Παρών θα είναι ο Γκουτέρεζ στη διεθνή διάσκεψη 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρεζ θα προεδρεύσει της διεθνούς διάσκεψης της 12ης Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε.

Διαδικτυακός «πόλεμος» Αβέρωφ – Περδίκη

Ενώ οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονται σε εξέλιξηΑβέρωφ Νεοφύτου και Γιώργος Περδικής διαφώνησαν διαδικτυακά ανταλλάσοντας μηνύματα στο Twitter.


Το ψευδοκράτος θα συνεχίσει το δρόμο του

Είτε θα υπάρξει μια συμφωνία είτε, όπως έχω πει, η “ΤΔΒΚ” - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα συνεχίσει το δρόμο του και έχει αυτή τη δύναμη, δήλωσε ο “πρωθυπουργός”, Χουσεϊν Οζγκιουργκιούν.

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ ΑλέξηΤσίπρα και Ταγίπ Ερντογάν. Ερωτηματικό παραμένει ακόμη αν τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος θα μεταβεί στη Γενεύη, για την τηλεφωνική επικοινωνία ενημερώθηκε και ο ΠτΔ.


Επιστολή στον ΟΗΕ από το ψευδοκράτος – Η Κατοχή οφείλεται στην ΚΔ

Μια «εμπρηστική» επιστολή κατέθεσε το ψευδοκράτος στον ΟΗΕ , με την οποία ισχυρίζεται ότι  η «μοναδική Κατοχή στην Κύπρο οφείλεται στον … σφετερισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκυπρίους».

Εμπλοκή του διεθνούς παράγοντα  

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του γαλλικού ΥΠΕΞκαλεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες να εργαστούν για την επιτυχία της διαδικασίας στη Γενεύη.

Σε γραπτή δήλωση ο Εκπρόσωπος αναφέρει πως η Γαλλία επιθυμεί να επαναλάβει την πλήρη στήριξή της στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και την εμπιστοσύνη της στον Espen Barth Eide, Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν τελειώνει η διαδικασία

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι έχει διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κλείσιμο της διαδικασίας στη Γενεύη και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Μιλώντας ενώπιον των δημοσιογράφων κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι, εκτός της διχοτομικής λύσης η οποία δεν υπάρχει στον ορίζοντα, όπως είπε.


Έιντε: Δεν θα κάνουμε ότι κάναμε το 2004

Κάλεσε τους ηγέτες να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, καθώς όπως ανέφερε είναι αμοιβαίο το μέλλον μετά από τη διαδικασία.

 Μεταξύ άλλων ο κ. Έιντε ανέφερε δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, καθώς δεν θα κάνουμε ότι κάναμε το 2004, επισημαίνοντας ότι η  ΕΕ θα συμμετέχει σαν  ειδικός παρατηρητή με υποβοηθητικό ρόλο .

ei1.JPG

Brainstorming  το απόγευμα για ασφάλεια και εγγυήσεις

To απόγευμα  θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη συνάντηση της επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το Περιουσιακό Ερατούς Κοζάκου Μαρκουλλή με τον Τ/κ εμπειρογνώμονα για το Περιουσιακό και τα Ηνωμένα `Εθνη, ενώ  στις 1600 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του διαπραγματευτή της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέα Μαυρογιάννη και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη με τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για ανταλλαγή απόψεων για το θέμα της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων.

Μπουρτζιού: Υπάρχουν προοπτικές για συγκλήσεις 

Υπάρχουν προοπτικές για να δημιουργηθούν νέα “μαύρα σημεία”  (συγκλίσεις) δήλωσε ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού λέγοντας ότι σε κάποια θέματα δημιουργήθηκε η προοπτική να “παραχθούν νέα μαύρα (σημεία)” και οι ηγέτες έδωσαν εντολή στους ειδικούς να συζητήσουν τα θέματα αυτά το απόγευμα.

Τσαβούσογλου: Η Άγκυρα δεν θα αποσύρει ποτέ τις εγγυήσεις

Η Άγκυρα δεν θα αποσύρει ποτέ τις εγγυήσεις διαμήνυσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, σε ομιλία του στην ετήσια  συνάντηση των Τούρκων πρέσβεων. 

 Εθνική γραμμή στο Κυπριακό

«Για το Κυπριακό υπάρχει εθνική γραμμή» υπογράμμισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης της με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την οποία συζήτησαν ακριβώς τις εξελίξεις στο Κυπριακό, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

ΚΕ: Δεν υπάρχουν διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστική εξουσία

Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οποιεσδήποτε πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστηρική εξουσία, επεσήμανε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, ο Εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τις δύο πλευρές να έχουν έντονες διαφωνίες σε σχέση με τη δικαστική εξουσία, ξεκαθάρισε ότι «κάτι τέτοιο ούτε καν συζητήθηκε και ούτε ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών στη δικαστική εξουσία, είναι κοινή η θέση για την ανάγκη να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός».  

Ρόλο παρατηρητή θα έχει η ΕΕ

Ρόλο παρατηρητή πρόκειται να έχει η ΕΕ στη διεθνή διάσκεψη για το κυπριακό που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την προσεχή Πέμπτη.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο πρόεδρος Γιούνκερ που αυτές τις μέρες βρίσκεται στη Μάλτα την Πέμπτη θα αναχωρήσει για Γενεύη.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι απέρριψε την πρόταση Ερντογάν για βάση στην Κύπρο μεταδίδουν Τουρκικά μέσα ενημέρωσης. 

Λήφθηκαν αποφάσεις 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Γενεύη, αποφασίστηκε επίσης όπως πραγματοποιηθεί συνάντηση για την χρηματοδότηση του περιουσιακού το απόγευμα σε επίπεδο ειδικών με εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που είναι στη Γενεύη.

sino1.JPG

Στήριξη των συνομιλιών από το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου

Την ώρα που στη Γενεύη οι δύο ηγέτες ξεκινούσαν τις συνομιλίες για το Κυπριακό, στη Λευκωσία το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ Κύπρου (ΠΦΚ) έστελνε μηνύματα υποστήριξης για θετική έκβαση της διαδικασίας. Μέσα από την κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε ομόφωνα τη Δευτέρα, οι οργανώσεις-μέλη του ΠΦΚ ζητούν παράλληλα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων, μέσα από ένα ενιαίο σύστημα εργασιακών σχέσεων και κοινωνικής ασφάλισης.

Η κοινή διακήρυξη των 18 ε/κ και τ/κ συνδικαλιστικών οργανώσεων που απαρτίζουν το Πανσυνδικαλιστικό Φόρουμ, εγκρίθηκε από την ολομέλειά του, κατά τη σύνοδο του ΠΦΚ που πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Λήδρα Πάλας, στη νεκρή ζώνη. Το τελικό κείμενο της διακήρυξης ανέγνωσαν μετά το πέρας της συνόδου ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας στα ελληνικά και ο Πρόεδρος της Türk Sen Αρσλάν Μπιτσιακλί στα τουρκικά.

Διαδηλώνει το ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε Έλληνα που ακόμη αντιστέκεται, σε κάθε Έλληνα που ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ και δεν συμβιβάζεται με μια «λύση» Ομοσπονδίας, να παρευρεθεί στην Μεγαλειώδη Αντιομοσπονδιακή Εκδήλωση που διοργανώνει το Ε.ΛΑ.Μ. έξω από την Πρεσβεία της Ελλάδος, την Δευτέρα 9/1/2017, ώρα 19:30.


Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μετά το πέρας της συνάντησης ο έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Γενεύη δεν θα είναι το τέλος του δρόμου με την Ελλάδα να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Δεν υπάρχει ακόμη επιβεβαίωση κατά πόσο ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα παραστεί στην έναρξη της Διάσκεψης για την Κύπρο, που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου, την Πέμπτη. Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, σχετική ανακοίνωση για την έλευση του κ. Γκουτέρες ή όχι στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Ευρώπη, αναμένεται να γίνει στη σημερινή ενημέρωση του Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλλερ με ανάρτησή του στο twitter καλωσόρισε με ικανοποίηση τις συνομιλίες για το Κυπριακό στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη.

Ο κ. Μόλλερ εξέφρασε την ευχή “το πνεύμα ειρήνης της Γενεύης” να καθοδηγήσει τις διαδικασίες.

geneva.JPG

Ήδη ο Έλληνας Πρωθυπουργός άρχισε τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση στο κυπριακό, ενώ σε διπλωματικό θρίλερ τείνει να εξελιχθεί το θέμα της εκπροσώπησης των εγγυήτριων δυνάμεων στη διεθνή διάσκεψη.


Άρχισε η πρώτη συνάντηση των ηγετών

Με θέμα το περιουσιακό άρχισε λίγο μετά τις 10:00 (τοπική ώρα) στο Παλάτι των Εθνών στη Γενεύη η πρώτη επίσημη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Πρώτος έφθασε στο χώρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον οποίο υποδέχθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη Μάικλ Μόλερ, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ `Ειντε και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Λίγα λεπτά αργότερα έφθασε και ο κ. Ακιντζί τον οποίο επίσης υποδέχθηκαν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Τσίπρας ενημερώνει πολιτικούς αρχηγούς για κυπριακό

Διαδοχικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα έχει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να τους ενημερώσει για το Κυπριακό ενόψει της Διάσκεψης της Γενεύης.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα (10:00) συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις του κυπριακού.

Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθήσουν η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση όπως μεταξύ 9 και 11 Ιανουαρίου πραγματοποιήσουν έξι συναντήσεις με θέματα κατά σειρά: 1. Περιουσιακό 2. Διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις 3. Οικονομία/ΕΕ 4. Χρηματοδότηση/Εφαρμογή 5. Εδαφικό 6. Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Οι συναντήσεις των ηγετών θα πραγματοποιούνται μεταξύ 0900-1300 τοπική ώρα και 1800-2030 εκτός από σήμερα, που η απογευματινή τους συνάντηση θα πραγματοποιεί από τις 1730 μέχρι τις 2000.

Ο Τζόνσον θα εκπροσωπήσει τη Βρετανία

Από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον θα εκπροσωπηθεί τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν Βρετανοί διπλωματικοί συντάκτες.

Επιπρόσθετα το BBC ανέφερε πως «εάν μια συμφωνία μοιάζει πιθανή, τότε είναι δυνατό να παραστεί ίσως ακόμα και η Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μαζί με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Επίσημη επιβεβαίωση από τη βρετανική κυβέρνηση δεν υπήρχε έως αργά το βράδυ της Κυριακής.

Πρώτη συνάντηση

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στη Γενεύη η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στη παρουσία των δυο αντιπροσωπιών .

Καθόρισαν την ατζέντα

Οι δύο ηγέτες  μαζί με τις αντιπροσωπίες καθόρισαν την ατζέντα των διαπραγματεύσεων και σύμφωνα με πληροφορίες τα θέματα που θα συζητηθούν: 1. Περιουσιακό, 2. διακυβέρνηση και ασφάλεια/εγγυήσεις, 3. Οικονομία/ΕΕ, 4. οικονομικά της λύσης/ εφαρμογή, 5. Εδαφικό, 6.Περιουσιακό/εκκρεμούντα θέματα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από ε/κ πλευράς και ο διαπραγματευτής Αντρέας Μαυρογιάννης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Από τ/κ πλευράς συμμετέχουν ο Τ/κ διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη Μπαρίς Μπουρτζού και ο υπεύθυνος για θέματα ΕΕ Ερχάν Ερτσίν. 

Η συνάντηση πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο που διαμένει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με την αντιπροσωπεία του. Ο Τ/κ ηγέτης διαμένει με τη δική του αντιπροσωπεία σε άλλο ξενοδοχείο. 

Προειδοποιεί η Αθήνα : Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αν δεν παραστεί στη Γενεύη ο Ερντογαν 

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε περίπτωση μη συμμετοχής του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν, άφησε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».

Μόνο εάν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας θα πάει στη Γενεύη ο Τσίπρας

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη, εφόσον υπάρχουν πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας», σύμφωνα με ελληνικά δημοσιεύματα.

Στην περίπτωση που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση-διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο-επανέναρξη.

Ενημερώνει τους Πολιτικούς Αρχηγούς ο ΠτΔ 

Μετά το πέρας της συνάντησης ο ΠτΔ θα ενημερώσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς, ενώ θα γίνει και σύσκεψη για συντονισμό της διαπραγματευτικής ομάδας.

en.PNG

Τηλεφωνική επικοινωνία Ακιντζί – Γκουτέρες

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν Ακιντζί και Γκουτέρες σύμφωνα με την Τουρκική Προεδρία. Πηγές από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη, τις οποίες επικαλείται το ΚΥΠΕ, αναφέρουν ότι κατά τη τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία κράτησε 20 λεπτά, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει στην πενταμερή διάσκεψη στο πλαίσιο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στη συνάντηση της 1ης Δεκεμβρίου, προσθέτοντας ότι θα καταβάλει την αναγκαία προσπάθεια για να καταλήξει με επιτυχία η διάσκεψη

twi.PNG


sina.PNG


Ξεκαθαρίζει η συμμετοχή Ερντογάν στη διάσκεψη

Από την εξέλιξη της συνάντησης Αναστασιάδη – Ακιντζί θα καθοριστεί  κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα παραστεί στη Γενεύη.

Όπως μεταδίδει από την Ελβετία ο διευθυντής ειδήσεων του Megaone  Μιχάλης Παυλίδης, υπάρχουν δυο σχολές που σχολιάζουν τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο Ερντογάν, η μία σχολή αναφέρει ότι δεν είναι έτοιμος να παραστεί για να διαπραγματευτεί το θέμα της ασφαλείας, ενώ η άλλη σχολή αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει να παραστεί αλλά πρώτα θέλει να δει αν θα εξασφαλίσει σημαντικά οφέλη στα θέματα που θεωρεί ο ίδιος σημαντικά.


Σε πλήρη κινητικότητα η Ελληνική Κυβέρνηση 

Αρχίζουν το πρωί της Δευτέρας οι διαδοχικές συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό, ενόψει της πενταμερούς συνάντησης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου. Πρώτος θα διαβεί την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυρ. Μητσοτάκης και τελευταίος ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος.Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ενημερώθηκε για την συνομιλία που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός προηγούμενος με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντώνιο  Γκουτέρες, είχε πριν από λίγο ο Έλληνας Πρωθυπουργός , οι οποίοι  συζήτησαν για το Κυπριακό και τη διεθνή διάσκεψη και θέματα ουσίας αλλά και θέματα διαδικασίας.

til.PNG

Τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες .

c1.PNG

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά το πέρας της συνάντησης των δυο ηγετών, ο ΠτΔ θα παρακαθίσει σε δείπνο με το Εθνικό Συμβούλιο

Απόψε θα καθοριστεί η δομή των συνομιλιών από τις 9- 12 του Γενάρη, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα από αύριο θα αρχίσουν οι συνομιλίες επί των εκκρεμούντων κεφαλαίων , στις 11 του μηνός θα κατατεθούν οι χάρτες, ενώ στις 12 θα πραγματοποιηθεί η διάσκεψη.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι με το που έφτασε στη Γενεύη ο ΠτΔ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

nikoschri.PNG


Νωρίτερα στις 11.45 ώρα Ελβετίας (12.45 ώρα Κύπρου) έφτασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στη Γενεύη, έχοντας στις αποσκευές του θέληση αλλά και ελπίδα για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα .

«Πάμε καλά προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι στη Γενεύη» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εν πτήση καθοδόν προς τη Γενεύη, αρκεί όπως είπε να υπάρξει βούληση και από πλευράς Τουρκίας.

Στις 14.30 ώρα Ελβετίας (15.30 ώρα Κύπρου) έφτασε στην Γενεύη ο Τ/Κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μαζί με την 25μελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει και τους Τ/Κ δημοσιογράφους.

proroeoor.jpg

Πολλά τα ερωτηματικά

 Λίγες μέρες πριν την 12η Ιανοαρίου και το σκηνικό όσον αφορά τις εγγυήτριες δυνάμεις δεν έχει ξεκαθαρίσει, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της Τουρκία ίσως να εκπροσωπήσει   ο Πρωθυπουργός της χώρας Μπιναλί Γιλντιριμ. Φυσικά επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα για την ώρα ενώ όπως αναφέρει το Αθηναϊκό  Πρακτορείο Ειδήσεων, η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός εργάζονται για θετική εξέλιξη στο Κυπριακό, και, παράλληλα, ότι η Αθήνα θα είναι παρούσα στη Γενεύη στο υψηλότερο επίπεδο, υπό τον όρο ότι το ίδιο θα πράξει και η Τουρκία, δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εάν το πράξει και ο Ερντογάν.

Όσον αφορά την Βρετανία , αυτή φαίνεται αναμένει τις αποφάσεις των άλλων δύο εγγυητριών δυνάμεων πριν οριστικοποιήσει το επίπεδο εκπροσώπησής της στη διάσκεψη της Γενεύης. Ερωτηματικό και η παρουσία Γκουτέρες , καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη η παρουσία του στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου και αυτό αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα, ενώ όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές ο ΓΓ του ΟΗΕ αναμένει να δει σε πιο επίπεδο θα εκπροσωπηθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις  πρώτου λάβει την τελική του απόφαση. Πάντως μέχρι τη Δευτέρα θα γνωρίζουμε αν τελικά ο κ. Γκουτερες θα είναι παρών στη διάσκεψη της 12ης