Τεράστια οικολογική καταστροφή έχει προκαλέσει η πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, που προκλήθηκε μετά τη βύθιση του δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ».

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, που βυθίστηκε το δεξαμενόπλοιο στον Σαρωνικό, η πετρελαιοκηλίδα εξαπλώθηκε, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει πλέον μέχρι τη Γλυφάδα. Οι εικόνες από τις ακτές, γεμάτες πίσσα, στη Σαλαμίνα, τον Πειραιά, τον Αγιο Κοσμά και σήμερα τη Γλυφάδα, προκαλούν θλίψη και οργή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση, αλλά και τον αρμόδιο υπουργό, για ολιγωρία και ανικανότητα. Ο επικεφαλής της WWF Hellas, Δημήτρης Καραβέλας, μίλησε για περιβαλλοντικό έγκλημα.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, αλλά και ο γ.γ. του υπουργείου Ναυτιλίας, Διονύσης Καλαματιανός, εκτίμησαν ότι θα απαιτηθεί περίπου ένας μήνας προκειμένου να ολοκληρωθεί η επιχείρηση καθαρισμού στον Σαρωνικό. Από το απόγευμα της Τετάρτης έχει ξεκινήσει η απάντληση καυσίμων από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στεγανοποίησης του ναυαγίου.

«Σε 20-25 ημέρες θα έχουν καθαριστεί τα πάντα», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής στο ΑΠΕ, συμπληρώνοντας «Εχω κινητοποιήσει θεούς και δαίμονες για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας». Σύμφωνα με τον υπουργό, έχουν εξαντληθεί όλα τα διαθέσιμα μέσα στον ελληνικό χώρο. Οπως έχει γίνει γνωστό, στην επιχείρηση μετέχει και υπερσύγχρονο ευρωπαϊκό σκάφος.

Ο κ. Κουρουμπλής υποστήριξε ότι το υπουργείο κινητοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, αποδίδοντας στα ρεύματα τη μεταφορά της πετρελαιοκηλίδας στις ακτές του παραλιακού μετώπου. Χαρακτήρισε δε «παραμύθια της Χαλιμάς» τις κατηγορίες βουλευτών της ΝΔ για αργοπορία του υπουργείου Ναυτιλίας.


Μόλις έγινε γνωστή η είδηση για το ναυάγιο, υπήρξαν εκκλήσεις για άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά η καθυστερημένη αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας είχε συνέπεια να προκληθεί η τραγική σημερινή εικόνα. Την ίδια ώρα, οι δήμαρχοι Ελληνικού και Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ έκαναν λόγο για  ανύπαρκτη ενημέρωση από τον κρατικό μηχανισμό, σημειώνοντας ότι ενημερώθηκαν για την κατάσταση από τα ΜΜΕ. Ο δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου, έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην πηγαίνουν στις παραλίες του δήμου για μπάνιο.

Πηγή: iefimerida.gr