Με διθυραμβικές δηλώσεις και ζωντανές συνδέσεις στο λιμάνι Κοτζαελί του Μαρμαρά, Τούρκοι αξιωματούχου και μέσα ενημέρωσης καλωσόρισαν την άφιξη της πρόσφατα αποκτηθείσας πλατφόρμας γεωτρήσεων DeepSea Metro 2.

Της Χριστίνας Μαύρου

Σχεδόν όλα τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας κάλυψαν ζωντανά την άφιξη της πλατφόρμας, ενώ ο Τούρκος υπουργός ενέργειας της επεφύλαξε θερμή υποδοχή, και μετά από ξενάγηση, δεν δίστασε να εκτοξεύσει εκ νέου απειλές για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. 

«Το DeepSea Metro 2 είναι το καμάρι μας.Πλέον αποκτούμε τη δική μας πλατφόρμα-γεωτρύπανο, ένα απο τα πλέον εξελιγμένα τεχνολογικά πλοία του τομέα. Ελπίζουμε ότι μετά απο μία γρήγορη προπαρασκευαστική διαδικασία, θα ξεκινήσει την πρώτη γεώτρηση στη Μεσόγειο μέσα στους επόμενους μήνες», δηλώνει ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Εν τω μεταξύ, με νέα παράτυπη ΝΑΦΤΕΞ, η Τουρκία δεσμεύει περιοχή εντός της Κυπριακής ΑΟΖ για τις 18 Ιανουαρίου, όπου σύμφωνα με το σταθμό της Αττάλειας πολεμικό σκάφος θα ποντίσει υποθαλάσσια συσκευή. 

Η κυβέρνηση δεν έχει να αντιμετωπίσει καμία απειλή, δεδομένου ότι προχωρεί και μάλιστα επιτυχώς στην ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, στέλνοντας ξανά το μήνυμα πως ο φυσικός πλούτος της Κύπρου ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και των τουρκοκυπρίων.

«Συνεπώς όποιες απειλές δεν έχουν θέση και δεν είναι προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού. Θέλω να ελπίζω ότι η Τουρκία θα κατανοήσει ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις που γίνονται αφορούν το μέλλον της Κύπρου», αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνεπώς, συνέχισε, δεν έχουν θέση οι τουρκικές αμφισβητήσεις γιατί θεωρούν ανύπαρκτη την Κυπριακή Δημοκρατία ή υπαρκτή την τουρκοκυπριακή δημοκρατία, κατά την έκφρασή του.

«Εάν επιλέγουν να προστατέψουν τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική ζώνη της εν λόγω παρανόμου οντότητας. Και συνεπώς δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της κυπριακής δημοκρατίας. Αλλά αυτό είναι μια θεωρία που απασχολεί μόνο τους Τούρκους και όχι εμάς».

Πάντως, η γεώτρηση της κοινοπραξίας Eni-Total στον στόχο Καλυψώ, συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, μερίδα των τουρκοκυπριακών μέσων ωστόσο επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα έντασης.

Η Star Kibris τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Αυξάνεται η ένταση στη Μεσόγειο", ενώ η Χαβαντίς γράφει πως το φυσικό αέριο φέρνει ξανά ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά απέναντι.