Σήμερα τα σπουδαία για την «Καλυψώ»  καθώς θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της γεώτρησης της ιταλο-γαλλικής κοινοπραξίας Eni Total στο οικόπεδο 6.

Αποτελέσματα που προ λίγων ημερών είχαν χαρακτηρισθεί ως ενθαρρυντικά, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ταμιευτήρας του κοιτάσματος ενδεχομένως να κρύβει διπλάσιες ποσότητες φυσικού αερίου από το Αφροδίτη.

Από την πλευρά της η Άγκυρα  δεν σταματά την άσκηση πιέσεων  στη Δημοκρατία, μέσω των κυβερνήσεων των χωρών από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κυπριακή ΑΟΖ. Ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν έθεσε επιτακτικά το θέμα στον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Ιταλίας, κατά την πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Ρώμη.

Υπενθυμίζουμε ότι η  Τουρκία αμφισβητεί το 20% της συνολικής έκτασης των οικοπέδων 4-5-6-7 και 1. Οτιδήποτε πέραν αυτών, η Άγκυρα διατείνεται ότι ανήκει στην Αίγυπτο, αφού δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως έντονη ήταν η αντίδραση της κυβέρνησης του Καϊρου στη δήλωση Τσαβούσοβλου πως η συμφωνία οριοθέτησης που υπέγραψαν το 2013 Κύπρος και Αίγυπτος είναι άκυρη και πως καμία εταιρεία δεν μπορεί να διενεργεί παράνομα έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.