Του Μάριου Παπαηλία

Ένα βήμα πριν από το αδιέξοδο βρίσκονται οι συνομιλίες στο Κυπριακό ενώ οι δύο πλευρές βρίσκονται σε θέση άμυνας, έτοιμες για όλα τα ενδεχόμενα, μετά και τη χθεσινή άκαρπη διπλωματία του πήγαινε- έλα από τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα Έσπεν Μπαρθ Άιντα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλώντας ενώπιον της Συνόδου Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επέμεινε στην ορθότητα της πρότασης του.

Μια πρόταση η οποία θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Δευτέρα μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως το MegaOne  έχει αποκαλύψει, ο Πρόεδρος προτείνει μετάβαση στη Γενεύη των εμπλεκομένων μερών για συζήτηση και κατάληξη στο κεφάλαιο των εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για συμφωνία του εδαφικού και εάν και εφόσον αυτά τα κεφάλαια κλείσουν, τότε θα μπορούσε να συνεχιστεί η συζήτηση, πάντα στη Γενεύη και για τις υπόλοιπες 51 ανοικτές πτυχές των άλλων τεσσάρων κεφαλαίων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει σε πακετοποιήση όλων των ανοικτών ζητημάτων και αναστολή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε γραπτή του δήλωση κάνει λόγο για προσπάθεια της Ελληνοκυπριακής πλευράς να χειραγωγήσει τη διαδικασία και να δημιουργήσει εντυπώσεις, προσθέτοντας πως δεν μπορεί να αποδεχθεί μια πρόταση που κατά την άποψη του είναι αντίθετη από το κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και την ανακοίνωση του αποτελέσματος της Διάσκεψης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου 2017.

Μάλιστα ο Μουσταφά Ακιντζί επιμένει στο θέμα της ενέργειας και επαναλαμβάνει τις γνωστές απειλές του.

Ο Έσπεν Μπάρθ Άιντα, αναμένεται στην Κύπρο ενδεχομένως την ερχόμενη Τρίτη για ένα γύρω ξεχωριστών διαβουλεύσεων με τις δυο πλευρές, ίσως στην τελευταία προσπάθεια πριν την ανακοίνωση αδιεξόδου στο Κυπριακό.