Και ξαφνικά σύννεφα στις σχέσεις Λευκωσίας - Μόσχας, με αφορμή διερεύνησης ποινικής υπόθεσης, μάλιστα μόλις δύο εβδομάδες πριν από την επίσημη επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη στη Ρωσία.

Του Μάριου Παπαηλία

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, εκφράζεται έκπληξη για την απόφαση της Κύπρου να τερματίσει τη συνεργασία με το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ρωσίας στην ποινική υπόθεση που αφορά την αγορά μετοχών της Gazprom, με την οποία σχετίζεται ο Γουίλιαμ Μπρόουντερ.

Όπως υποστηρίζει το Ρωσικό ΥΠΕΞ,  οι κυπριακές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο σε ρωσική αντιπροσωπεία, η οποία επρόκειτο να διενεργήσει διερευνητικές δραστηριότητες.

Αμφιβολίες για την απόφαση

«Έχουμε σοβαρές αμφιβολίες αναφορικά με τη νομιμότητα αυτής της απόφασης, η οποία δημοσιοποιήθηκε πριν το Δικαστήριο αποφασίσει σχετικά με την αγωγή του κ. Μπρόουντερ, αλλά και σε σχέση με το κατά πόσο η απόφαση λήφθηκε ανεξάρτητα.  Τέτοιες ενέργειες από τους Κύπριους εταίρους μας είναι σε πλήρη αντίθεση με το επίπεδο και τη φύση των διμερών διακρατικών μας σχέσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλού επιπέδου εμπιστοσύνη και αλληλοβοήθεια», αναφέρει το Ρωσικό ΥΠΕΞ.

Η Ρωσική αντίδραση δεν έμεινε αναπάντηση από την Κυπριακή Δημοκρατία, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης να προβαίνει σε διευκρινήσεις.

Σεβόμαστε τις Δικαστικές διαδικασίες

Σεβόμενο τη δικαστική διαδικασία και μη θέλοντας να προκαταλάβει τη δικαστική ετυμηγορία πάνω στα ζητήματα που εγέρθηκαν, και με πρόσθετο δεδομένο ότι οι αιτήσεις αυτής της φύσεως δικάζονται ταχέως, αποφάσισε, για μόνο τον λόγο αυτό, να ανασταλούν επί του παρόντος και μέχρις ότου εκδικασθεί η αίτηση οι περαιτέρω ενέργειες της Αστυνομίας για εκτέλεση του αιτήματος, ενώ παράλληλα ενημερώθηκαν και οι Ρώσοι ανακριτές, αναφέρει το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρινίζει ότι αυτό, σε καμία περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ή συνιστά διακοπή της συνεργασίας των κυπριακών με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την υπόθεση αυτή.