Αρνητική είναι η πρόταση του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαφορετικού από την χθεσινή συνεδρίαση του Ποινικού Τμήματος, ως προς το αίτημα έκδοσης δύο ακόμη Τούρκων στρατιωτικών. Και ο Αντιεισαγγελέας Χαράλαμπος Βουρλιώτης, όπως και η Εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου χθες Τρίτη κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το αίτημα έκδοσης δύο άλλων Τούρκων αξιωματικών, πρότεινε να μην εκδοθούν στην Τουρκία υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά στην αγόρευσή του ότι ο ίδιος δεν μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να είναι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν.

Ο Αντιεισαγγελέας επισήμανε ότι πρόκειται ακόμη και αν είναι εχθροί της Ελλάδας, οι δύο αξιωματικοί βρίσκονται στη θέση του ικέτη και επέμεινε και αυτός, όπως και η κ. Θεοδώρου μία μέρα νωρίτερα, στο γεγονός ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη και θα παραβιαστούν τα δικαιώματά τους υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι παράμετροι «που συνδέονται και πρέπει να εξεταστούν ενιαία». Όπως τόνισε, το δικαστήριο «συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος» τόνισε και έθεσε το ερώτημα αν υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι οι δύο αιτούντες άσυλο θα τύχουν δίκαιης δίκης σημειώνοντας ότι όποιος μένει στα έγγραφα της δικογραφίας και δεν βλέπει τι γίνεται στην Τουρκία, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του.

Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί κατέθεσαν επίσης, όπως και οι συνάδελφοί τους κατά την πρώτη συζήτηση χθες Τρίτη, ότι δεν έχουν εμπλακεί σε τίποτε παράνομο και ότι ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα για να αποφύγουν το λιντσάρισμα εκείνες τις κρίσιμες ώρες της 15ης προς 16η Ιουλίου. Επανέλαβαν ότι είχαν λάβει εντολή με το ελικόπτερο να προσεγγίσουν σημείο για να παραλάβουν τραυματίες και ότι όταν έγινε αυτό, δέχτηκαν πυρά και ότι ανέμεναν επί ώρες εντολές από τους ανωτέρους τους, οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ, αλλά αντίθετα ορισμένα άτομα και χωρίς στολή εισήλθαν στο χώρο όπου βρισκόταν το ελικόπτερο και έβαλαν εναντίον τους με όπλα.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου και για τους δύο αυτούς Τούρκους στρατιωτικούς αναμένεται να εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου όπως και για τους δύο πρώτους των οποίων η υπόθεση συζητήθηκε την Τρίτη στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου, αναμένεται η  τρίτη συζήτηση για το αίτημα έκδοσης των υπολοίπων Τούρκων στρατιωτικών εκ των οκτώ συνολικά.

Πηγή: ΚΥΠΕ