Να μην εκδοθούν οι δύο πρώτοι Τούρκοι στρατιωτικοί, για τους οποίους υπάρχει απόφαση μη έκδοσης από το Συμβούλιο Εφετών κατά της οποίας προσέφυγε ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, πρότεινε η Εισαγγελέας του Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η Εισαγγελέας, κατά την αγόρευσή της, τόνισε ότι είναι «παντελώς αόριστη» η περιγραφή των περιστατικών στο κατηγορητήριο που απέστειλαν οι τουρκικές Αρχές και βαραίνει τους δύο ενώ σημείωσε ότι οι εισαγγελικές Αρχές της Τουρκίας δεν έχουν δώσει απάντηση επί συγκεκριμένων ερωτημάτων της Εισαγγελίας Εφετών.

Η Εισαγγελέας υπογράμμισε ότι ακόμη και αν θεωρηθεί νομικά βάσιμο το αίτημα έκδοσης, δεν θα έπρεπε να γίνει δεκτό καθώς, όπως είπε, κινδυνεύουν οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί να μην έχουν δίκαιη δίκη, να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελιστική απάνθρωπη συμπεριφορά ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα τελευταία στοιχεία για τις συλλήψεις ακόμη και βουλευτών αλλά και τις απολύσεις δικαστικών, δημοσίων υπαλλήλων, καθηγητών πανεπιστημίων στη γειτονική χώρα.

«Κάθε άνθρωπος δικαιούται σεβασμό στη ζωή και προστασία από βασανιστήρια. Είναι δικαιώματα που δεν περιορίζονται, ούτε αναστέλλονται», τόνισε.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της υπόθεσης προβλήθηκε και βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας με πρωτοβουλία των συνηγόρων των δύο Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι επανέλαβαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους, ότι οι οικογένειές τους έχουν, ήδη, υποστεί αντίποινα και ότι έχουν πληροφορίες για βασανιστήρια, ακόμη και για αυτοκτονίες στρατιωτικών μέσα σε χώρους κράτησης.

Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα ήταν και ο πρώην Υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι αν ήταν Υπουργός Δικαιοσύνης δεν θα ενέκρινε την έκδοσή τους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι αντιτουρκική ενέργεια η μη έκδοση αλλά είναι θεμελιώδης αρχή στις διεθνείς σχέσεις να μην βασανίζονται άνθρωποι.

Η απόφαση για τους δύο αξιωματικούς θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου. Αύριο και στις 13 Ιανουαρίου συζητούνται στον Άρειο Πάγο οι προσφυγές του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών κατά της απόφασης επίσης μη έκδοσης που έλαβε μία άλλη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών για 3 Τούρκους στρατιωτικούς ενώ άλλη σύνθεση του Συμβουλίου Εφετών αποφάσισε την έκδοση των άλλων 3 Τούρκων στρατιωτικών και κατά της απόφασης αυτής έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο οι συνήγοροί τους.