Ναι, και άμεσα στο διάλογο, εφόσον  δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο και δοκιμαστούν οι θέσεις της Τουρκίας, λέει ο πρόεδρος της δημοκρατίας, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση πως ναι μεν προϋπόθεση για δίκαιη και βιώσιμη λύση είναι ένας συμβιβασμός, αλλά γνωρίζει πολύ καλά τα όρια της διαπραγμάτευσης.

Της Χριστίνας Μαύρου

«Δεν θα οδηγήσω το λαό να αναλάβει τις ευθύνες που ο ίδιος θα πρέπει να αναλάβω. Δεν θα παρουσιάσω σχέδιο στο λαό το οποίο δεν πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στην αξιοπρέπεια ενός λαού που καλείται να συμβιβαστεί με υπέρτερες δυνάμεις, που καλείται χάρη της επανένωσης της πατρίδας του να δεχθεί να υποστεί θυσίες», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν νοείται βιώσιμη λύση με διατήρηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας, ή εκτός των αρχών των ηνωμένων εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εξού, όπως σημειώνει, η επιμονή της Λευκωσίας να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα.

Παράλληλα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε, «Δεν είναι τυχαία η εμβάθυνση των σχέσεων είτε με τους αμερικάνους μέσω των συναντήσεων με τους αντιπροέδρους των ΗΠΑ, είτε με τις επισκέψεις στη Μόσχα, στην Κίνα, στη Γαλλία είτε γενικότερα η κινητοποίηση του όποιου μπορεί να ασκήσει επιρροή στην Τουρκία».

Και απευθυνόμενος στο εσωτερικό, καλεί σε ένωση δυνάμεων, μακριά από σκοπιμότητες, προκειμένου να επιτευχθούν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο ΕΘΝΟΣ της Κυριακής, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκφράζει την εκτίμηση πως πιθανή βελτίωση στις ελληνοτουρκικές θέσεις, με την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά και στο Κυπριακό. Μια επίσκεψη που όπως όλα δείχνουν μετατίθεται αρχές του 2018.

«Ελπίδα και προσδοκία μου είναι όπως ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει ανάμεσα στους βασικούς στόχους της επίσκεψής του στην Αθήνα και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η πλήρης εξομάλυνση των οποίων, όπως κατ΄ επανάληψη έχει εκφραστεί και από την ελληνική Κυβέρνηση, περνά μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Κάτι που μπορεί να επιτευχθεί αν η Τουρκία αλλάξει την προσέγγισή της στο Κυπριακό, ειδικότερα στο Κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων και δεν εμμένει σε θέσεις όπως αυτές που εκφράστηκαν πρόσφατα στο Κραν Μοντανά».

Εκφράζει, δε, την ελπίδα πως η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν στην Αθήνα,  θα αποτελέσει το έναυσμα προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος, ο οποίος, όπως λέει, θα δημιουργήσει τέτοια δεδομένα που θα επιτρέψουν τη σύγκληση μιας νέας διάσκεψης.

Μέχρι την τελευταία μέρα της παρούσας θητείας μου είμαι έτοιμος να λάβω και τις πιο τολμηρές των αποφάσεων προκειμένου να τερματισθεί το απαράδεχτο στάτους κβο, και μακάρι να υπήρχε ανταπόκριση από την Τουρκία, καταλήγει.